WIJNEGEM/ANTWERPEN – Universiteit Antwerpen voert momenteel, in opdracht van Novosanis, een klinische studie uit naar het opsporen van het humaan papillomavirus (of kortweg HPV) in urine. HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken, daarom is de vroegtijdige opsporing ervan cruciaal in de bestrijding van de ziekte.
De studie loopt in opdracht van Novosanis, producent en ontwikkelaar van medische apparatuur uit Wijnegem. Met deze studie willen ze bijkomend materiaal verzamelen over het gebruik van urine als staaltype om HPV, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, op te sporen.
“Jaarlijks neemt ongeveer 40% van de vrouwen niet deel aan het screeningsprogramma waarbij een uitstrijkje wordt genomen om baarmoederhalskanker op te sporen”, vertelt Vanessa Vankerckhoven, ceo van Novosanis. “Deze vrouwen zouden we mogelijks wel kunnen bereiken als ze in het comfort van hun huis een staal zouden kunnen afnemen. Een urinestaal is hierbij erg laagdrempelig en makkelijk af te nemen.”
De urinecollectie voor de studie gebeurt met de Colli-Pee, een urineverzamelapparaat van Novosanis dat de eerste 20ml urine verzamelt. Deze eerste uitstroom van de urine is erg geconcentreerd en daarom geschikt om HPV op te sporen. “Dankzij deze studie kunnen we onze kennis over de opsporing van HPV verder onderbouwen om zo ook de Colli-Pee te gebruiken in het kader van baarmoederhalskankerscreening in Europa en wereldwijd”, zegt Vanessa Vankerckhoven.