WOMMELGEM – EcoPods, een start-up in milieuvriendelijke schoonmaakproducten, erkent de enorme plasticvervuiling binnen de schoonmaaksector en neemt het voortouw in de ban op wegwerpplastic. Daarom investeert het bedrijf in 2019 maar liefst 100.000 euro in wateroplosbare schoonmaakcapsules die volledig zijn samengesteld op basis van natuurlijke en plantaardige ingrediënten.
Schoonmaakbedrijf EcoPods eist een volledige ban op wegwerpplastic. “De tijd is gekomen voor een harde en kordate aanpak. Te beginnen met het verbod op wegwerpplastic,” zegt Johan Van Noten, ceo van EcoPods. “Plastic heeft een zeer lange ontbindingsduur die kan oplopen tot duizend jaar. Uit intern onderzoek is gebleken dat een Vlaams gezin minstens acht bussen poetsproducten per jaar verbruikt. Als je dit extrapoleert naar de sector van particuliere schoonmaak, is deze verantwoordelijk voor maar liefst 2.400 ton aan plastic afval per jaar. Dit zijn hallucinante cijfers.”
Wateroplosbare schoonmaakcapsule
Het Wommelgemse bedrijf ging op zoek naar een constructieve oplossing en kwam uit bij wateroplosbare schoonmaakcapsule. Volgens Van Noten bieden ze het antwoord op de plastic waste problematiek van vandaag de dag door hun herbruikbare verpakkingen, ook wel pods genaamd. Pods worden uitsluitend vervaardigd op basis van plantaardige en natuurlijke extracten die volledig biologisch afbreekbaar zijn, zonder schade te veroorzaken aan levende of plantaardige organismen.
Johan Van Noten, ceo EcoPods: “Zo wordt het verbruik van wegwerpplastic bij poetsen substantieel verminderd. Ik roep hierbij de hele schoonmaaksector op om te volgen. Er werken vandaag maar liefst 150.000 mensen in de Belgische poetssector. We moeten dringend onze verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat we allen ons steentje bijdragen voor een beter en gezonder leefmilieu.”
EcoPods investeert zelf maar liefst 100.000 euro in ecologisch en ergonomisch schoonmaken. Het bedrijf gaat een intensieve sensibiliseringscampagne opstarten om zowel particulieren als huishoudhulpen de schadende gevaren van reguliere schoonmaakproducten duidelijk te maken. “Alle huishoudhulpen zouden een opleiding ecologisch poetsen moeten krijgen alsook alle Belgische huishoudens zouden correct geïnformeerd moeten worden over de gevaren van plasticvervuiling.”