INEOS investering aankondiging

INEOS zorgt voor grootste investering in chemiesector in 20 jaar

ANTWERPEN – INEOS, één van de grootste chemieconcerns ter wereld, kiest voor de haven van Antwerpen als locatie voor een investering van 3 miljard euro. De investering is de grootste in de Europese chemie-industrie in 20 jaar en goed voor 400 nieuwe jobs. Verschillende Europese locaties waren kandidaat, maar de Britse chemiegroep koos voor Antwerpen.

INEOS gaat in Antwerpen een gloednieuwe propaandehydrogenatiefabriek en een ethaankraker bouwen. Deze moeten respectievelijk propaan omzetten in propyleen, en ethaan in ethyleen, noodzakelijke grondstoffen voor andere chemieproducten voor sectoren zoals de automobiel-, bouw- en kledingsector, cosmetica en persoonlijke verzorging, farmaceutica, elektronica en verpakkingsmaterialen.

Jim Ratcliffe, ceo en voorzitter van INEOS licht toe: “Onze investering in een ethaankraker en propaandehydrogenatiefabriek van wereldschaal is de grootste in zijn soort in Europa sinds meer dan een generatie en een belangrijke ontwikkeling voor de Europese petrochemische industrie.”

De nieuwe productie-eenheden zouden in 2024 in gebruik genomen worden op de bestaande INEOS-site in Lillo en aanpalende terreinen. Zodra operationeel zorgt de investering voor de creatie van 400 directe, voltijdse arbeidsplaatsen en een vijfvoud aan indirecte jobs. Tijdens de constructiefase zullen ongeveer 3.000 werkkrachten aan de slag zijn.

Boost voor Vlaamse en Antwerpse chemiecluster

Hans Casier, ceo INEOS Phenol en voorzitter essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences: “Het feit dat Antwerpen is gekozen als investeringslocatie zal de internationale concurrentiepositie van de bestaande chemiecluster verder versterken. Dit is een groot succes voor de chemie en de haven, maar ook voor de economie in Vlaanderen, België en Europa.”

De sector van de chemie en life sciences is met zowat 300 investeringsprojecten sinds 2010 goed voor ongeveer de helft van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

Lees ook

  • BV
    04/10/2024
    Beckers Anoek Architecten
    Hooglede
  • CommV
    04/10/2024
    Maibud
    Zwevegem
  • BV
    04/10/2024
    Nour Invest
    Etterbeek