The Birdhouse

Zes start-ups starten traject bij The Birdhouse in Antwerpen

ANTWERPEN – Uit meer dan negenhonderd dossiers en zeventig pitches werd de vijfde lichting start-ups geselecteerd voor The Birdhouse. Acht volgen een acceleratorprogramma in Gent en zes in Antwerpen. “Veel van de ingediende dossiers kwamen ofwel van prille starters met een nog vaag ondernemersidee, of van kmo’s. Met The Birdhouse richten we ons expliciet op startups die al ontplooid zijn en die net die ene versnelling nodig hebben om te kunnen schalen”, zegt Henk Vandenbroucke, COO van The Birdhouse.

Lawra, Youreka, Bullswap, i.Revitalise, Foodbot3D en Dare To starten aan traject bij The Birdhouse in Antwerpen.

Onder de start-ups die tot het acceleratorprogramma werden toegelaten, zitten heel wat softwareplatformen. Die gaan bijzonder breed: van HR, IT-support en logistiek tot 3D-visualisatie. “We zien totaal nieuwe sectoren ontstaan, maar ook in de klassieke sectoren is er heel wat innovatie,” zegt Henk Vandenbroucke. “Zo is legal tech duidelijk aan een opmars bezig en begint de deeleconomie ook traditionele bastions als de bouwsector te veroveren.”

Bullswap introduceert de deeleconomie in de bouwsector en laat bouwbedrijven zwaar materiaal en apparatuur delen. Een andere start-up is actief in de datingwereld, Dare To, een primeur voor The Birdhouse. “Die startup illustreert dat innovatie niet per definitie een synoniem is voor technologie”, benadrukt Henk Vandenbroucke. “Een belangrijk deel van hun activiteiten speelt zich offline af.”

Nood aan mentoren

Bij de start-ups die een dossier indienden staat de nood aan mentoren met 77 procent met stip op één. Start-ups hebben behoefte aan ervaren ondernemers die hen voorgegaan zijn, die hen kunnen behoeden voor valkuilen, maar die hen ook opportuniteiten kunnen signaleren. Een netwerk (73 procent) en hulp bij financiering (67 procent) vervolledigen de top drie van de grootste noden van start-up founders.

Lees ook

  • BV
    04/10/2024
    Beckers Anoek Architecten
    Hooglede
  • CommV
    04/10/2024
    Maibud
    Zwevegem
  • BV
    04/10/2024
    Nour Invest
    Etterbeek