BarbaraStandaert

Antwerpse ontwerpster wint Fast Track Design Award

ANTWERPEN – Barbara Standaert heeft op de Interieur Biënnale in Kortrijk de Fast Track Design Award ontvangen. De Antwerpse ontwerpster kreeg de prijs voor haar design The Waterbench, een ecologisch zitelement in beton voor private of publieke ruimten.

Barbara Standaert ontwerpt ruimtes en objecten en wil via haar realisaties mensen met hun omgeving verbinden. Hoe kunnen standaard objecten of ruimtes omgevormd worden tot een nieuwe ‘Standaert’? The Waterbench kan ze voortaan tot één van haar paradepaardjes rekenen.

The Waterbench vangt in een spaarbekken van waterdicht beton regenwater op dat dient als waterreservoir voor de planten die verwerkt werden in het zitoppervlak. Het spaarbekken zorgt voor de buffering van 280 liter regenwater. Het gevolg is minder wateroverlast in steden en minder kostbaar water dat meteen naar riolen wordt afgeleid. Daarnaast droogt het zitoppervlak van de betonnen bloembank heel snel, waardoor het design een aangename groene, maar ook functionele plek creëert in steden, op pleinen, terrassen of in tuinen.

“Multifunctioneel zou ik zelfs zeggen, want het kan gebruikt worden als zit- of plantenbak, moes- of kruidentuintje. Onderhoud is bovendien nauwelijks nodig”, zegt ontwerpster Barbara Standaert. In 2017 begon ze met haar onderneming YUT onder de vleugels van accelerator Start it @KBC. “Deze prijs komt voor mij op het ideale moment, want het geeft me de kans om twee jaar lang professionele ervaring op te doen. Zo kan ik naast dit project ook mijn start-up verder uitbouwen. Als ontwerper is het belangrijk om regelmatig met nieuwe innovaties naar buiten te komen en daar wil ik naartoe werken.”

The Waterbench werd geproduceerd door Ebema uit Rijkevorsel. “Samen creëerden we met zowel poreus als architectonisch beton een vernieuwend en uniek product. De Fast Track Design Award is dan ook een mooie bekroning op onze samenwerking.”

Lees ook

  • BV
    04/10/2024
    Beckers Anoek Architecten
    Hooglede
  • CommV
    04/10/2024
    Maibud
    Zwevegem
  • BV
    04/10/2024
    Nour Invest
    Etterbeek