GZA Ziekenhuizen test drones voor transport van medicatie en stalen

Baloise Insurance en GZA stimuleren medisch transport via drones

ANTWERPEN/BERCHEM/WILRIJK – Baloise Insurance en GZA Ziekenhuizen hebben zich aangesloten bij het Helicus Aero Initiative, een platform dat medisch dronetransport wil regelen. De verzekeraar uit Berchem zal als eerste verzekeraar in ons land het transport van medicatie, stalen en bloedproducten per drone verzekeren. Medicatie en monsters van menselijk weefsel, bloed en urine zullen tussen de ziekenhuiscampussen van GZA vliegen.

De toenemende verkeersproblemen veroorzaken ook vertraging voor medisch transport op de weg. Daarom lanceerde het Wilrijkse Helicus het Helicus Aero Initiative om op korte termijn dat type transport per drone mogelijk te maken. Het platform verzamelt spelers uit de gezondheidssector, luchtverkeersautoriteiten en belangrijke bedrijven op het vlak van onbemande luchtvaart. Zo stapten Belgocontrol, Unifly, SABCA en NSX al mee in het project. Nu sluiten ook Baloise Insurance en GZA Ziekenhuizen zich aan.

Pieter Vandenbussche, directeur techniek ondernemingen & marine bij Baloise Insurance: “Transport met drones zal de komende jaren steeds belangrijker worden en als pionier in de verzekeringswereld willen we ook hier een van de koplopers zijn. Medisch transport heeft een specifieke risicoanalyse en speciale verzekeringsproducten nodig. We willen Helicus helpen om de ontwikkelings-, test- en operationele activiteiten in de meest veilige omstandigheden te kunnen uitvoeren.”

Willeke Dijkhoffz, algemeen directeur GZA Ziekenhuizen: “In lijn met de hervormingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaan ziekenhuizen meer en meer samenwerken in netwerken. Mobiliteit wordt daarom een steeds grotere uitdaging. Daarnaast betekent het nieuwe transportsysteem ook voor patiënten een vooruitgang. Analyseresultaten zullen tijdig ter beschikking zijn van collega’s en hun patiënten. Verder denken onze artsen actief mee over duidelijkheid rond bijvoorbeeld verpakking, temperatuurconditionering en vluchtfrequentie.”

In de tweede helft van 2019 zouden de eerste testvluchten tussen de GZA-ziekenhuiscampussen plaatsvinden.