Beukelaer_AgentschapOnroerendErfgoed ?

Likeurstokerij De Beukelaer bijna beschermd als monument

ANTWERPEN – De Antwerpse likeurstokerij De Beukelaer, vooral bekend voor zijn productie van Elixir d’Anvers, is voorlopig beschermd als monument. Dat heeft Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois laten weten. Binnen negen maanden valt een beslissing over de definitieve bescherming.

Elixir d’Anvers is een voor Antwerpen iconisch product. De goudgele, zoete likeur wordt al sinds 1863 geproduceerd door de likeurstokerij De Beukelaer en groeide uit tot een succesproduct. Voor de Eerste Wereldoorlog was er nog een productie van 700.000 liter per jaar.

Minister-president Geert Bourgeois: “De site getuigt op een zeldzaam coherente wijze van het volledige proces van het stoken van likeur De fabriek van De Beukelaer is bovendien een prachtig voorbeeld van de neo-Vlaamserenaissance-stijl uit de eerste fase van het architecturale oeuvre van de architect Jules Hofman.”

Die neo-Vlaamserenaissance-stijl is vooral in het laatste kwart van de negentiende eeuw gepromoot als nationale bouwstijl en in de grote steden zoals Brussel en Antwerpen gebruikt. Het werd de belangrijkste bouwstijl van liberale openbare besturen.

Het stadsbestuur organiseert nu een openbaar onderzoek. Zo heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken. Binnen negen maanden volgt een definitieve bescherming.

Lees ook

  • BV
    04/10/2024
    Beckers Anoek Architecten
    Hooglede
  • CommV
    04/10/2024
    Maibud
    Zwevegem
  • BV
    04/10/2024
    Nour Invest
    Etterbeek