Mahi

Mahi gaat als eerste autonoom varende droneboot de oceaan over

ANTWERPEN – De ontwikkeling van onbemande vaartuigen zit in een stroomversnelling. Ook Vlaanderen speelt daarop in met het platform Flanders on the Automated shipping Track (FLOAT), waarbinnen de overheid, academische wereld en havens de handen in elkaar slaan. Dit platform ondersteunt het privé-project Mahi, de eerste volledig autonoom varende droneboot die in mei volgend jaar de Atlantische Oceaan zal oversteken.

Vlaanderen heeft een toonaangevende maritieme en logistieke sector en een zeer uitgebreid waterwegennet, met 1.354 kilometer aan bevaarbare waterwegen, waarbij 80% van de industrie op minder dan 10 kilometer van een vaarweg ligt. Met daarnaast de aanwezigheid van een grote knowhow in deze sector, de bedrijven en de universiteiten, heeft Vlaanderen veel troeven in handen om een topregio te worden voor autonome schepen.

Tien deelnemende partners waaronder Vlaamse overheden (De Vlaamse Waterweg nv, agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, Departement Mobiliteit en Openbare Werken), de academische wereld (KULeuven, Ugent, VUB, UAntwerpen, Hogere Zeevaartschool) en havens ( North Sea Port en Havenbedrijf Antwerpen) gaan samenwerken en ondertekenden een Memorandum of Understanding om de ontwikkeling en het gebruik van autonome vaartuigen in Vlaanderen te stimuleren.

Wereldprimeur voor Vlaanderen

Vanuit FLOAT wordt het privé-project Mahi ondersteund. Vier jonge Vlaamse ingenieurs hebben een droneboot ontworpen die in mei 2019 geheel autonoom de Atlantische Oceaan zal oversteken. De volledig zelfgemaakte droneboot van 4 meter lang is volledig opgebouwd uit composiet materialen en maakt gebruik van zonne-energie en batterijen om een elektromotor aan te drijven. Na een trans-Atlantische tocht van twee maanden moet de drone boot dan autonoom in de Caraïben (Guadeloupe) aankomen. Het is een wereldprimeur voor Vlaanderen, want tot nu toe is er geen enkele droneboot die dit heeft gedaan.

Pieter-Jan Note, een van de initiatiefnemers van project Mahi: “Met dit project willen wij laten zien wat de concrete toepassingsmogelijkheden zijn van droneboten en het belang er van voor de toekomst. Zo kan Mahi atmosferische en oceanografische gegevens verzamelen, kustgebieden in kaart brengen, eco-sensitieve gebieden of moeilijk toegankelijke delen op zee inspecteren en zelfs ingezet worden voor het transport van goederen.”