KrisPeeters

Vleestomatenbedrijf Mols ontvangt stagiair Kris Peeters

BROECHEM – De familie Mols uit het Antwerpse Broechem kennen de landbouwsector als geen ander. Maar als voormalig Vlaams minister van Landbouw is die sector ook voor Kris Peeters niet onbekend. Toch leerde de federale vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken heel wat bij tijdens zijn stage en had hij oor voor de belemmeringen die in de sector voelbaar zijn.

In 1989 startten Jef Mols en Christel Verdonck een nieuw glastuinbouwbedrijf van 8.000 m2 op in Broechem bij Ranst. Het bedrijf kende een geleidelijke groei en met zoon Jan is nu ook de tweede generatie actief. Intussen werd ook een nieuwbouw opgetrokken, waardoor er eind dit jaar een glasbestand van 6 hectare zal zijn om vleestomaten te kweken.

Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond, organisator van de stages: “De ligging van dit bedrijf is een enorme sterkte, maar tegelijk een zwakte door het steeds uitdijende verstedelijkt gebied. De prijsvorming en bedrijfsopvolging zijn bijkomende problemen. Verder wordt de nood aan goed opgeleide arbeidskrachten steeds groter.” Christel Verdonck stemt daarmee in: “Vroeger belden ze gewoon aan om werk te vragen, dat gebeurt nu veel minder. De arbeidspiek duurt 3 tot 4 maanden, terwijl we arbeiders met een arbeidskaart slechts 65 dagen mogen inschakelen. Die periode zou langer mogen zijn.”

Kris Peeters nam de vragen en opmerkingen mee in het achterhoofd. Hij maakte ook tijd om te leren hoe hij tomaten moet plukken. “Een goede plukker moet 450 à 500 kilogram kunnen plukken. Minister Peeters kwam aan een mooie oogst van twee bakken”, aldus Jan Mols.

Lees ook

  • VOF
    01/10/2024
    Flaneur Uitgevers
    Antwerpen
  • BV
    01/10/2024
    Cvl-immo
    Dendermonde
  • BV
    01/10/2024
    Marie Desmet Advocatenkantoor
    Harelbeke