Vero bartender

Andres Claeys eindigt derde in Vero Bartendercontest

ANTWERPEN – Vier bartenders uit Antwerpse horecazaken maakten kans op de eerste nationale titel van Vero Bartender. Toch is het de 22-jarige Xander Dedroog van het restaurant Barba uit Leuven die de overwinning binnenhaalde. Het Italiaanse digestief Amaro Montenegro daagde de kandidaten uit in Kasteel Den Brandt in Antwerpen.

Antwerpenaar Andres Claeys van Tapabar Antwerpen eindigde derde. Hij won eerder dit jaar ook al de Tio Pepe Challenge. Charlotte De Fevere van L’Apereau Blankenberge eindigde tweede. “De concurrentie wordt steeds groter. De bekende bartenders doen het nog altijd uitstekend. Maar jong en onbekend talent komt almaar creatiever voor de dag”, klonk het bij juryvoorzitter Stephan De Bolle van het organiserende Cinoco.

De winnaar heeft ook een Antwerpse link. Hij werd opgeleid in The Dirty Rabbit in Antwerpen door die andere kampioen Dries Botty. Voor Xander Dedroog was het Vero Bartender The National Talent pas de vierde competitie waar hij aan deelnam.

Naast zijn interpretatie van de Mixology Classic – La Barba Du Monte, trok de winnaar de jury over de streep met zijn à la minute creatie met Geuze-bier als basis. “Ik had verwacht dat er iets van bier, als typisch Belgisch product, ging tussen zitten om aan de slag mee te gaan. Maar Geuze? Zeer moeilijk. Toch lukte het me om er met Amaro Montenegro, sherry, mezcal en chillipepers een zeer interessante cocktail van te maken”, aldus Xander Dedroog.

Het recept van Amaro Montenegro dateert uit de 19e eeuw en ontstond rond 1885 in Bologna. Daar trekt winnaar Xander Dedroog eind november ook naartoe voor de internationale finale.