Pomuni1

Aardappelproject in Peru maakt indruk op Pomuni

RANST – Aardappelleverancier Pomuni uit Ranst is terug van een tiendaagse trip naar Peru. Zaakvoerders Jos en Bart Muyshondt hebben er samen met 10 andere Vlaamse ondernemers de lokale werking rond aardappelen leren kennen, en dat liet een sterke indruk na.

Jos Muyshondt tijdens de veldbezoeken bij Trias-partner Coopagros.

Pomuni levert verse aardappelen en diepgevroren aardappelpureeproducten aan retailers, groothandels en foodservices. Het bedrijf uit Ranst bracht een bezoek aan een aardappelproject van Trias in het Andesgebergte. Nadien woonden ze het World Potato Congress bij dat één keer om de drie jaar wordt georganiseerd.

“Zuid-Amerika is de bakermat van de aardappel. In dat opzicht was de uitstap natuurlijk zeer interessant. Op het gebied van teeltechnieken en rassen hebben we heel wat zaken kunnen opsteken. Ook de mentaliteit van de Peruanen en het economische systeem errond trok onze aandacht”, vertelt Jos Muyshondt. “Maar we onthouden ook dat de Belgische aardappelsector, of toch zeker Pomuni, zeker niet moet onderdoen.”

Innovatieve vrieskamer

Bij de traditionele productiemethode van aardappelen, die de Inca’s vijf eeuwen geleden al toepasten, wordt het product blootgesteld aan een drietal opeenvolgende nachten met vriestemperaturen. In het zuiden van Peru komt nachtvorst voor in de maanden juni, juli en augustus, maar door de klimaatverandering worden de weerpatronen steeds wisselvalliger. Daardoor moest er een vrieskamer komen die ervoor zorgt dat de boeren hun klanten op continue basis kunnen bevoorraden.

Het ontwerp werd in Vlaanderen gemaakt en het resultaat was te zien in de semi-industriële fabriek van Coopagros, één van de boerenorganisaties die Trias in Peru versterkt. “De coöperatie is de voorbije vijf jaar uitgegroeid tot een volwassen organisatie met professionele dienstverlening”, vertelt Trias-medewerker Koen Brebels.