Adaptive Eyeworks3

Adaptive Eyeworks wil 2,2 miljard mensen beter laten zien

ANTWERPEN – Heel wat mensen hebben niet de mogelijkheid om bij een oogarts langs te gaan en dat baart Adaptive Eyeworks zorgen. Het Antwerpse bedrijf is daarom een betaalbaar oogtestapparaat aan het ontwikkelen dat iedereen bovendien moet kunnen bedienen.

Zelfs wie zich een bril kan permitteren, krijgt soms geen afspraak bij de oogarts. Daarnaast zijn er in derdewereldlanden te weinig oogartsen om op massale schaal hulp te kunnen bieden. Adaptive Eyeworks zet daarom zijn schouders onder een CrossRoads2-project.

“Samen met een Nederlands ingenieursbedrijf zijn we bezig aan een testapparaat dat toelaat om de ooglenssterkte in een handomdraai te meten”, klinkt het bij Adaptive Eyeworks. “Het proces zou bovendien slechts vijf minuten duren en de grootste troef is dat het gebruik ervan binnen enkele dagen aangeleerd kan worden. Vooral in derdewereldlanden is dat een grote troef.”

Betaalbare gezondheidszorg

Momenteel wordt aan een eerste prototype gewerkt, dat het bedrijf na het project wil produceren en verspreiden in het Zuiden. De eerste stap is het ontwikkelen van een concept. Daarna volgt de complexe productie van geschikte optische lenzen.

Adaptive Eyeworks, dat eerder al zelfcorrigerende brillen in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en de Benelux op de markt bracht, hoopt binnen enkele jaren met het apparaat opnieuw te kunnen bijdragen aan betaalbare gezondheidszorg in de derde wereld.

(*) CrossRoads2 is een Interregproject (Vlaanderen – Nederland) dat kmo’s en mkb’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Antwerpen zijn er 17 kmo’s betrokken, goed voor een subsidiebedrag van 966.000 euro.