HavenAntwerpen_Brexit

Bezoek aan haven van Antwerpen legt impact van Brexit bloot

ANTWERPEN – De EU-werkgroep heeft een bezoek gebracht aan de haven van Antwerpen. Ze maakten kennis met de verschillende stappen en procedures bij de import en export van goederen in de EU en konden zo de impact van de verschillende Brexit-scenario’s in de praktijk vaststellen.

De EU-werkgroep is verantwoordelijk voor het begeleiden van de EU-Brexit onderhandelaars en bestaat uit vertegenwoordigers van de 27 EU-landen, de Europese Commissie en de Europese raad. Zij maken momenteel een inschatting over de gevolgen van een Brexit in verschillende scenario’s.

“Met een jaarlijkse goederenstroom van meer dan 14 miljoen ton, is het Verenigd Koninkrijk een zeer belangrijke markt voor de haven van Antwerpen. Helaas zagen we vorig jaar een daling van 8 procent in het verkeer, wat waarschijnlijk te maken heeft met de nog hangende onzekerheid rond de Brexit”, aldus Jacques Vandermeiren. “Daarom wilden we laten zien hoe een haven in de praktijk werkt en wat de impact kan zijn van een Brexit.”

Brexit met weinig impact

Elke scenario van de Brexit zal echter een impact hebben op de werking van de controlediensten in de haven van Antwerpen. Jacques Vandermeiren, ceo van Havenbedrijf Antwerpen, benadrukt daarom dat de EU-werkgroep een Brexit met de minst mogelijke impact op handel grondig moet overwegen.

“Voor ons is de meest wenselijke situatie na de Brexit er een die het dichtst bij de huidige handelsvoorwaarden ligt. Elke vorm van belemmering van het vrije verkeer van goederen, zij het tarifair of niet-tarifair, zal volgens ons nadelig zijn voor de handelsbetrekkingen tussen onze haven en de Britse markt”, besluit Jacques Vandermeiren.