Agfa Gevaert – Belga

Agfa-Gevaert ziet omzet flink dalen

MORTSEL – Agfa-Gevaert zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met bijna 7 procent dalen tot 549 miljoen euro, tegenover 588 miljoen in de eerste drie maanden van 2017. De nettowinst van 7 miljoen euro is wel vergelijkbaar met die van het eerste kwartaal van 2017.

“Onze resultaten van het eerste kwartaal stemmen overeen met onze verwachtingen. Zoals verwacht wogen de sterke wisselkoerseffecten en de beslissing om de drukvoorbereidingsportfolio van Agfa Graphics te rationaliseren op onze omzet”, aldus ceo Christian Reinaudo.

De sterkte van de euro tegenover andere munten had een aanzienlijke impact op de omzet van de Agfa-Gevaert Groep. Zonder die wisselkoerseffecten zou de omzetdaling beperkt blijven tot 1,3%. De afdelingen Agfa HealthCare en Agfa Specialty Products presteerden goed. De hardcopy-business van Agfa HealthCare zag zijn verkoop toenemen na de reorganisatie van de Chinese distributiekanalen in 2017. Agfa Graphics had een negatieve invloed door de aangekondigde reorganisatie van de productportfolio van het segment van drukvoorbereiding en door de achteruitgang van de markt van analoge computer-to-film-producten.

Het recurrente resultaat voor afschrijvingen en belastingen (EBITDA) kwam uit op 6,8% van de omzet, tegenover 6,6% in het eerste kwartaal van 2017. De nettowinst daalde licht, van 8 miljoen naar 7 miljoen euro.

Ambities blijven aanhouden

“We verwachten nog steeds niet dat de recurrente EBITDA-marge voor het volledige jaar boven die van 2017 zal uitkomen. We blijven echter bij onze ambitie om de komende jaren gemiddeld een recurrente EBITDA-marge van om en bij de 10% van de omzet na te streven,” aldus ceo Christian Reinaudo van de Agfa-Gevaert Groep.

De Jaarlijkse Algemene Aandeelhoudersvergadering keurde ook het voorstel tot benoeming van MRP Consulting, met als vaste vertegenwoordiger Mark Pensaert, tot onafhankelijk bestuurder goed.