Lanxess zet sterk eerste kwartaal neer

LILLO/KALLO – Chemiebedrijf Lanxess zag zijn wereldwijde omzet steeg in het eerste kwartaal van 2018 met bijna 7 procent stijgen tot 2,565 miljard euro. Daarmee zet Lanxess het beste kwartaalresultaat in zijn geschiedenis neer. Het chemiebedrijf met Belgische hoofdvestiging in de Antwerpse haven verhoogt zijn winstverwachting voor 2018.

De EBITDA voor buitengewone baten en lasten dikte flink aan met 14 procent tot 375 miljoen euro. De in 2017 overgenomen activiteiten van Chemtura en de in februari 2018 van Solvay overgenomen activiteit met fosforchemicaliën droegen sterk bij tot de positieve evolutie. Het resultaat van de groep verbeterde met 23 procent, van 78 miljoen euro vorig jaar tot 96 miljoen euro dit jaar.

Matthias Zachert, voorzitter van de raad van bestuur van Lanxess: “Lanxess blijft goed op koers. Wij hebben het nieuwe boekjaar dynamisch ingezet en onze rendabiliteit opnieuw verbeterd. Daaruit blijkt dat onze inspanningen voor de verdere ontwikkeling van de groep steeds meer vruchten afwerpen.”

Optimistisch voor 2018

Lanxess heeft zijn prognose voor 2018 opgetrokken en verwacht nu een stijging van de EBITDA, voor buitengewone baten en lasten, met 5 tot 10 procent voor de New Lanxess segmenten (Advanced Intermediates, Specialty Additives, Performance Chemicals en Engineering Materials). Vorig jaar bedroeg de vergelijkbare EBITDA voor buitengewone baten en lasten ongeveer 925 miljoen euro. In maart stelde Zachert nog maar een lichte stijging voor het hele boekjaar in het vooruitzicht.

Lanxess is een leider op het gebied van speciaalchemie en telt momenteel zo’n 19.200 werknemers in 25 landen. 900 daarvan werken in België. Verspreid over 74 productievestigingen wereldwijd ontwikkelen en vervaardigen ze chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. Lanxess heeft in het Antwerpse havengebied twee vestigingen, waar rubberchemicaliën en tussenproducten voor kunststoffen worden gemaakt. In Lillo worden caprolactam en polyamide gefabriceerd en in Kallo worden glasvezel en rubberchemicaliën vervaardigd.