Mundo-a

Passief kantoorgebouw Mundo-a zet deuren open

ANTWERPEN – Aan de Turnhoutsebaan verrijst momenteel Mundo-a. Dat is een bio-ecologisch passief kantoorgebouw voor sociale en duurzame organisaties. Op zondag 6 mei kunnen bezoekers voor het eerst kennismaken met Mundo-a tijdens Open Wervendag.

Mundo-a is het grootste bio-ecologische passief kantoorgebouw in houtskeletbouw van Antwerpen. De constructie staat voor het EcoHuis en vormt een brug tussen twee bestaande appartementsgebouwen. De eerste vloerplaat begint pas op een hoogte van 6 meter, waardoor het vertrouwde plein voor het EcoHuis bruikbaar blijft.

Het nieuwe kantoorgebouw bestaat voornamelijk uit hout, staal en glas, allemaal materialen die eenvoudig te recycleren zijn. Het hout is gecertificeerd en komt enkel uit Europa. De energie die nodig is voor het gebouw wordt duurzaam opgewekt met zonnepanelen en een warmtepomp. Het kantoorgebouw is klaar in september 2018.

Open Wervendag

Tijdens Open Wervendag op zondag 6 mei kunnen bezoekers van 10 tot 17 uur van dichtbij kennismaken met de uitdagingen die zo’n bouwproject met zich meebrengt. Samen met toekomstige huurders VIBE en Pixii, tonen aannemer, bouwheer en architecten de mogelijkheden en uitdagingen van het werken met hout op grote schaal. Zelfs een bezoek aan het dak met zicht op Borgerhout, de haven en de stad is mogelijk.

Daarnaast zijn er in het EcoHuis gratis workshops over BENOveren en houtskeletbouw en helpt de EcoHuisdokter mensen met al hun duurzame verbouwingsvragen.

De stad Antwerpen selecteerde in totaal vijf interessante werven om te bezoeken tijdens Open Wervendag:

  • de Gedempte Zuiderdokken, waar de oude dokken deel uitmaken van de nieuwe parkeergarages;
  • het Scheldekaaienproject ter hoogte van Sint-Andries en Het Zuid;
  • Mundo-a, een duurzame houtskeletbouw aan het EcoHuis;
  • de Handelsbeurs die binnenkort weer als publieke ruimte dienst moet doen;
  • School Het Vliegertje waar lokalen zo ingericht worden dat buurtbewoners ze kunnen gebruiken na de schooluren.