faillietgaan

Antwerpse regio ziet faillissementen in april opnieuw toenemen

ANTWERPEN – Een stijgend aantal faillissementen in april remt de dalende tendens tijdens de eerste vier maanden van 2018 in de provincie Antwerpen af. In onze provincie worden 159 faillissementen (+8.9%) uitgesproken, waarvan 92 (+4.55%) in het arrondissement Antwerpen.

In tegenstelling tot de tendens van de afgelopen maanden klokt de maand april in België af op slechts 782 faillissementen. Dat betekent een daling van het aantal faillissementen met 2,98% tegenover dezelfde maand vorig jaar. Binnen het Vlaamse Gewest noteren we voor april zelfs een lichte toename van het aantal faillissementen (+2,92%).

Graydon Belgium ziet het in voege treden van de nieuwe faillissementswetgeving op 1 mei 2018 als een mogelijke verklaring voor de daling op federaal niveau in april. “Ongetwijfeld hebben een aantal organisaties de inwerkingtreding van de nieuwe wetgeving afgewacht om zo de nieuwe mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid van kwijtschelding, die de wet biedt te kunnen aanwenden. Als dat het geval is, dan is het beperkte aantal faillissementen van april niet meer dan een (korte) periode van windstilte.”

Voorzichtig positieve balans in 2018

Tijdens de eerste vier maanden van 2018 werden er in België 3.728 faillissementen uitgesproken. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar betekent dit een toename met +3,41%. Aan Vlaanderen zal het niet gelegen hebben, want het Vlaamse gewest liet met 1.769 faillissementsuitspraken (-7,96%) het laagste aantal faillissementen van de afgelopen decennium noteren.

In de provincie Antwerpen werden tijdens de eerste vier maanden van dit jaar 625 faillissementen uitgesproken, goed voor een daling van -8,49%. Die daling is vooral op het conto van de arrondissementen Mechelen en Turnhout te schrijven, want in het arrondissement Antwerpen viel de eerste maanden van 2018 slechts een lichte daling van -0,68% te noteren.

Een overzicht van de faillissementen vind je hier.