IMG_8330

Vluchtelingen op weg helpen naar ondernemerschap

Gisteren meldde Made in Antwerpen al dat de provincie Antwerpen met 15.643 nieuwe starters ver vooraan in de provinciale lijst van België staat. Ook vluchtelingen richten regelmatig een eigen zaak op. UNIZO Provincie Antwerpen en Axel Polis, ondervoorzitter van het Antwerpse OCMW, ijveren ervoor dat vluchtelingen die een eigen zaak willen starten de nodige kansen en begeleiding krijgen.

Youssef Chatar van UNIZO Provincie Antwerpen: “Het record aantal starters in de provincie bewijst dat ondernemen zit in de lift”, luidt het bij UNIZO Provincie Antwerpen.  “Ondernemen zit in de lift. Specifieke begeleiding van bepaalde doelgroepen moet zeker mogelijk zijn. In een metropool als Antwerpen houdt men dan ook best rekening met verschillende culturele dimensies van ondernemen. Al dan niet uit noodzaak, maar het is een feit dat veel vluchtelingen overigens in hun land van herkomst al actief waren als ondernemer.”

Nieuwkomers alternatief voor loondienst bieden

Nieuwkomers die zich in Antwerpen vestigen, komen vandaag met hun vragen voor hulp terecht bij het centraal onthaalbureau Coevelt, waarin het OCMW, de VDAB en integratieagentschap Atlas participeren. Voor elke nieuwkomer wordt een inburgerings- en activeringstraject opgestart dat vooral een job in loondienst beoogt. In veel gevallen gaat het over sociale tewerkstelling via het zogenaamde artikel 60 om de vaardigheden en attitudes op te bouwen die nodig zijn om een job in de reguliere arbeidsmarkt te vinden.

Maar er zijn nog andere opties. Nieuwkomers kunnen bijvoorbeeld een eigen zaak opstarten. Voor nieuwkomers die in hun land van herkomst al zelfstandig ondernemer waren is dit vaak een logische stap.

Toch blijft deze piste vandaag onderbelicht. Youssef Chatar van UNIZO Provincie Antwerpen en Axel Polis van het Antwerpse OCMW willen hierin verandering brengen. Dat wisten ze te zeggen bij een werkbezoek aan een nieuwkomer-ondernemer die door UNIZO begeleid wordt. Zelfstandig ondernemerschap moet als volwaardig activeringstraject beschouwd worden. UNIZO is ervan overtuigd dat ondernemerschap een belangrijke hefboom is voor socio-economische gelijkwaardigheid, wanneer in de begeleiding voldoende rekening gehouden wordt met de verschillen in de culturele dimensies.

Activeringstraject op maat en wijzen op risico’s

Volgens Axel Polis kan dit perfect. Er is namelijk niets in de wet dat OCMW-klanten tegenhoudt om een zelfstandige activiteit te hebben of te beginnen. Ze kunnen zelfs een aanvullend leefloon krijgen zolang ze nog niet voldoende inkomsten uit hun zelfstandige activiteit halen.
Axel Polis: “Wanneer je nieuwkomers wilt activeren moet je maatwerk leveren: een activeringstraject opstellen dat aansluit bij de persoon in kwestie. Door ondernemerschap als volwaardige piste te zien, bied je nieuwkomers een stuk vrijheid om te kiezen wat in hun interesses of achtergrond ligt. Dat is nodig. Want meer keuze, betekent meer kansen.”

Uiteraard moeten nieuwkomers gewezen worden op de risico’s die verbonden zijn aan ondernemen en hebben ze nood aan begeleiding. Daar wordt vanuit het OCMW en UNIZO hard aan gewerkt. Het OCMW heeft al zijn arbeidsbegeleiders en deskundigen werkervaring anderhalf jaar geleden bijgeschoold over wat de mogelijkheden zijn om mensen te begeleiden naar ondernemerschap. UNIZO Provincie Antwerpen brengt dit met hun project zelf al in de praktijk.