In zo’n slim huis vind je toestellen en apparaten die aan elkaar gekoppeld zijn en die aangestuurd worden via smartphone, tablet of computer.
Bijna 1 op 5 Belgische woningen (17 procent) is uitgerust met een of meer van deze zogenaamde slimme toestellen. Dat gaat dan van audiovisuele toestellen (smart tv, slimme speakers, ..), tot slimme alarminstallaties, slimme thermostaten en slimme verlichting.
Een en ander blijkt uit onderzoek van het onafhankelijk marktonderzoeksbureau iVOX, in opdracht van verwarmingsspecialist Remeha uit Wommelgem.
Gebruiksgemak belangrijkste drijfveer
Uit dit onderzoek blijkt dat comfortgemak de belangrijkste drijfveer is (62%) om te gaan richting een smart home-installatie. Energiebesparing volgt met 18% op verre afstand.
Van de respondenten die geen smart home apparaten of apps gebruiken, geeft ongeveer de helft (52 procent) aan dat ze er geen ervaring mee hebben en bijna een kwart (24 procent) gaat ervan uit dat dergelijke toepassingen flink duurder zijn. Nog eens 11 procent vindt de technologie van smart homes te ingewikkeld en 9 procent denkt dat het geconnecteerde huis onveilig is (voor bijvoorbeeld hacking en cybercriminaliteit).
Op dit moment regelt nog maar 3 procent van de Belgen vandaag de volledige verwarming via smartphone of tablet. 37 procent denkt dit in de (nabije) toekomst te zullen doen.
Christophe Leroy, managing director Remeha Belux: “Een verwarmingstoestel is een aankoop die je niet elk jaar doet. We doen er dan ook alles aan om oplossingen te ontwikkelen die klaar zijn voor de toekomst. Zo zorgt ons elektronicaplatform eSmart ervoor dat de ketel kan communiceren met onder andere slimme thermostaten. In al onze nieuwe oplossingen is deze trouwens standaard geïntegreerd zodat ook de nieuwe eigenaar concrete stappen kan zetten richting zijn Smart Home.”
Remeha is toonaangevend producent van centrale verwarmingsproducten voor de woning- en utiliteitsbouw. Het Belgisch bedrijf werd opgericht in 2011 te Wommelgem (Antwerpen).