Jan Van Hecke Vanbreda Risk & Benefits-foto Joren De Weerdt Jan Van Hecke Vanbreda Risk & Benefits-foto Joren De Weerdt

‘Art Secure’ is nieuwe verzekering voor kunstcollecties

 

 

De vraag naar verzekeringen van kunstvoorwerpen neemt toe. Dat blijkt uit een rondvraag van Vanbreda Risk & Benefits bij de gespecialiseerde kunstverzekeraars.

Om aan die toenemende vraag naar kunstpolissen te kunnen voldoen lanceert Vanbreda Risk & Benefits ‘Art Secure’,  een aparte afdeling voor de verzekering van collecties van kunstliefhebbers en musea.   

Die stijgende vraag heeft te maken met de toenemende bewustwording van kunstliefhebbers over de risico’s die hun verzameling loopt. Naast het risico van diefstal uit de eigen woning wordt steeds meer kunst uit private collecties uitgeleend aan musea overal ter wereld. Dit verhoogt het risico van schadegevallen. 

Bovendien zijn de premies voor kunstverzekeringen voordeliger dan die voor de verzekering van de inboedel op een brandpolis, zegt verzekeraar Vanbreda. En dat terwijl de dekking op de kunstpolis veel ruimer is dan op de brandpolis.

‘Verzekeren is ook een kunst’

Om die redenen lanceert Vanbreda Risk & Benefits een aparte afdeling Art Secure, onder het motto ‘verzekeren is ook een kunst’.

“We hebben eigen verzekeringsoplossingen uitgewerkt voor kunstverzamelaars, musea, handelaars en artistieke beroepen”, zegt oprichter Jan Van Hecke. “Doordat we binnen Art Secure onze focus volledig op kunstverzekeringen leggen, kunnen we onze cliënten met nog meer expertise en toewijding bijstaan.” 

Art Secure brengt drie eigen kunstpolissen op de markt: Verzameling, Tentoonstelling en Handel. Volgens Van Hecke behoren die tot de meeste uitgebreide kunstpolissen op de Europese verzekeringsmarkt. Vanbreda fungeert in deze sector als makelaar tussen de verzekeringsnemer en de verzekeraar.  Art Secure brengt eigen polissen op de markt maar de eindverzekeraar is een gespecialiseerde maatschappij zoals Hiscox of Axa Art. “Als tussenpersoon met eigen expertise kunnen wij gunstige voorwaarden bedingen voor onze klanten” zegt Jan Van Hecke. 

Gemiddeld krijgen de gespecialiseerde kunstverzekeraars jaarlijks 100 schadegevallen binnen. Ruim 70 procent van deze schadegevallen wordt veroorzaakt tijdens het vervoeren of het manipuleren van de kunstwerken.