merit

Bart Turtelboom is weg bij Merit Capital

Er is opnieuw een personeelswissel aan de top van de Antwerpse vermogensbeheerder Merit Capital. ‘De Tijd’ meldt dat Bart Turtelboom,  de broer van ex-minister Annemie Turtelboom (Open VLD) het bedrijf heeft verlaten. 

Heel recent vernieuwde Merit Capital nog zijn hele directie. Voorzitter en oprichter Leo De Backer werd vervangen door Kathleen Steel (ex-Fortis). Leo De Backer is een bekende paardenarts en vader van staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld). Merit Capital heeft trouwens iets met paarden. Het logo van het bedrijf is de afbeelding van een paardenkop. En het sponsort regelmatig paardenjumpings. De Nederlandse zakenman en paardenmiljonair Jan Tops maakte ook deel uit van het aandeelhouderschap.

‘Blauwe fabriekje’

De macro-econoom Bart Turtelboom werd ruim twee jaar geleden binnengehaald om het investeringsbeleid van de vermogensbeheerder uit te stippelen. Hij bleef ook zijn eigen investeringsfonds APQ Global in Londen leiden. Turtelboom heeft een stevige carrière in de Londense City achter de rug. Een reden voor zijn vertrek is niet opgegeven.

Ook financieel directeur Bart Lammens werd vervangen. Hij werd afgelost door Jan De Coninck, de gewezen CEO van Société Générale Private Banking België. Lammens blijft wel bestuurder van Merit. 

De groep werd 17 jaar opgericht door Leo De Backer. In de loop der jaren kwamen met voormalig PVV-politicus Jacky Buchmann en oud-EU-commissaris Karel De Gucht ook andere prominente liberalen aan boord. Door de vele banden met Open VLD wordt Merit Capital wel eens ‘het blauwe fabriekje’ genoemd.