Energiezuinigheid is hot, letterlijk en figuurlijk. Zonnepanelen zijn, na een dipje als gevolg van de afschaffing van de subsidies, helemaal terug. De tijd dat energiebedrijven alleen maar zoveel mogelijk gas en/of elektriciteit wilden verkopen lijkt voorbij: ze springen op de kar van de energiezuinigheid.
Daarbij hoort ook de inzet van slimme thermostaten. Janssens Field Services, gevestigd aan de Slachthuislaan in Antwerpen is gespecialiseerd in de plaatsing van telecominstallaties voor o.m. Telenet en Proximus. Zij hebben sinds enkele jaren ook de markt van de slimme thermostaten ontdekt.
‘Wij plaatsen die slimme thermostaten voor Engie, Essent, Coolblue en nog andere’ zegt lesgever Tom Devogelaere. “ “We hebben techniekers die naast telecom ook eens een andere richting willen uitgaan. Hoe meer je kan hoe meer werkzekerheid je hebt, dat speelt zeker ook mee. We hebben ook enkele mensen die we speciaal opleiden voor deze techniek.”
Hoe langer hoe meer willen mensen hun huis ‘slim’ maken, dus neemt de vraag naar slimme thermostaten ook toe.
‘Drie jaar geleden zijn we hiermee begonnen, en het afgelopen jaar is het exponentieel toegenomen. Dit jaar hebben we al zo’n veertienduizend nieuwe installaties op de teller”.
De energiemaatschappijen zoals Engie bieden bij zowel nieuwe als bestaande contracten aan om een slimme thermostaat te plaatsen. Bij Engie heet die ‘Boxx’. Bij Essent hebben ze de ‘Tado’. Ze doen allemaal ongeveer hetzelfde: u helpen om zicht te krijgen op uw energieverbruik en dat zonodig bij te sturen.
Constant je energieverbruik screenen en zonodig bijsturen
Het toestel heeft een touchscreen waarop je constant kan aflezen wat je verbruik is, omdat hij is gekoppeld aan de gas- en elektriciteitsmeter. Bovendien kan je het toestel vanop afstand met je smartphone bedienen.
Stel dat je plots een hoog electriciteitsverbruik merkt, vb. 700 watt, dan kan je nagaan welke toestellen er aanstaan. ‘De grootste verbruikers zijn droogkasten, diepvries, kookfornuis, dus alles wat warmte produceert. Het systeem laat je toe om heel bewust met je energieverbruik om te gaan” zegt Tom Devogelaere.
Rond de tafel van opleider Tom zitten een twintigtal aspirant-thermostaatplaatsers. Ze krijgen een uitvoerige introductie, niet alleen over de thermostaten zelf, maar ook over alle apparatuur die nodig is voor centrale vewarming. De gasketel wordt tot in zijn binnenste ledematen ontleed. Als ze alle ins en outs van verwarming en thermostaten onder de knie hebben kunnen ze de baan op.
Zo’n slimme themostaat lijkt me wel iets, zeker als er energie mee te besparen valt. Iets om serieus over na te denken!