In juni 2014 kondigden Belfius en de Europese Investeringsbank (EIB) aan dat ze samen de ontwikkeling van Smart Cities in België een duw in de rug wilden geven. Sindsdien hebben al meer dan 100 slimme en duurzame projecten kunnen profiteren van deze begeleiding en voordelige financieringsvoorwaarden, waarvan 12 in onze provincie.
Slimme steden en zelfs kleinere slimme gemeenten zitten in de lift
In tweeënhalf jaar tijd konden met dat eerste programma, Smart Cities & Sustainable Development, 62 projecten ten voordele van meer dan 1,4 miljoen inwoners gefinancierd worden. Gesterkt door dat succes en om te voldoen aan de vraag, maakten Belfius en de EIB eind 2016 een nieuwe envelop van 400 miljoen euro extra vrij, om nog meer smart projecten van steden en gemeenten, intercommunales en OCMW’s, alsook organisaties en instellingen uit de onderwijs- en gezondheidssector te steunen en te begeleiden.
Het gaat o.a. om projecten die bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming en aan de opkomst van de circulaire economie. In totaal spreken we van 660 miljoen euro steun. Van het amper 10 maanden jonge tweede programma Smart Cities, Climate Action & Circular Economy is inmiddels al 260 miljoen van de totale pot van 400 miljoen euro toegewezen. Kortom, een ronduit positieve balans. die duidelijk bevestigt dat de dynamiek van slimme steden ook in België in de lift zit, inclusief in kleinere gemeenten.
12 Smart Cities projecten in de provincie Antwerpen
Niet minder dan 102 projecten hebben al een lening gekregen in het kader van die twee programma’s. Al deze projecten, in realisatie of al klaar, zijn ten voordele van in totaal meer dan 2 miljoen Belgen en ze gaan uit van gemeentebesturen, OCMW’s, intercommunales, provinciale instellingen enzovoort.
In de provincie Antwerpen hebben de EIB en Belfius tot nu toe onder meer Smart Cities’ projecten gefinancierd in Boom, Sint-Amands, Schelle en Schilde.
Op 15 september stelde de gemeente Schilde haar nieuwe multifunctioneel energiezuinig gemeenschapscentrum Werf 44 voor aan het grote publiek en de buurtbewoners. Eerder dit jaar was er het voorbeeld van een kleine gemeente die gewonnen was voor “Smart Cities”. Met het GC de Nestel in Sint-Amands werd een oude schoenenfabriek tot een modern en duurzaam multifunctioneel gemeenschapscentrum omgebouwd.
In Boom werd het verouderd wagenpark door 16 nieuwe ‘groenere’ CNG-voertuigen vervangen. En eind 2015 werd het assistentiegebouw Het Muydenhof van het OCMW Schelle in gebruik genomen.
Maar ook Malle, Westerlo, Boechout, Mortsel en Mechelen, hebben projecten ingediend waarover de EIB en Belfius binnenkort zullen communiceren.