asfalt

Universiteit Antwerpen experimenteert met verwarmd fietspad

Primeur voor de UA: In Antwerpen is een stuk fietspad aangelegd met daaronder een warmtenet.

Een net van buizen kan in de zomer warmte opnemen en opslaan. In de winter blijft het pad zo ijzelvrij. Althans dat hopen onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen.

Op de Campus Groenenborger, waar de faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen huist, wordt momenteel een fietspad aangelegd. Onderzoekers van de faculteit lieten zich geen twee keer pramen om van de aanleg gebruik te maken om aan het experimenteren te slaan:  Ze legden op 25m² een netwerk van buizen aan, waarboven het fietspad wordt aangelegd. Hitte in de zomer kan met een warmtewisselaar ondergronds worden opgeslagen. In de winter kan de warmte dan worden gebruikt om het fietspad ijzelvrij te houden, wat het fietscomfort verbetert. Er moet minder zout worden gestrooid, wat zowel financiële besparingen meebrengt als milieuvoordelen.

Omgekeerd kan in een andere put ook koude worden opgeslagen om het fietspad in de zomer koel te houden, waardoor schade door hitte kan worden vermeden. “Bovendien is slechts 20 procent van de warmte nodig om het fietspad sneeuw- en ijzelvrij te houden. Met de overige 80 procent kunnen nabijgelegen gebouwen worden verwarmd “, zegt een onderzoekers. O.m. de stad Gent heeft belangstelling voor het project.