innovatie

Ben Govaerts uit Brasschaat sleept ‘Antwerp Innovative Futures Award 2017’ in de wacht.

Een apparaat dat dienst doet als ‘huisassistent’ in samenwoon-gemeenschappen werd als meest innovatief project uitgekozen door de jury van de ‘Antwerp Innovative Futures Award’. De ontwerper van het apparaat is Ben Govaerts (22) uit Brasschaat. Hij noemt zijn ontwerp ‘Iris’. Het apparaat doet dienst als centrale huis-assistent in coliving-gemeenschappen. Het vervult verschillende functies op het vlak van communicatie, media-archief, eten en energie. Iris is een apparaat met een digitale interface, dat zich onderscheidt van een normale applicatie door zijn locatiegebonden interactie. Ben Govaerts kreeg zijn award uitgereikt door Antwerps schepen Koen Kennis, die ook voorzitter is van ParticipatieMaatschappij Vlaanderen.

Masterstudenten van de afdeling Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen stelden in Club Lange Wapper hun projecten voor aan bedrijfsleiders, venture capital managers en business angels. Het initiatief wordt daarvoor genomen door het Antwerp Innovation Forum.

Licia Lopez Peñalver kreeg een ‘wildcard’ van 500 euro voor Vizi, een instelbare bril voor mensen met astigmatisme in ontwikkelingslanden. Om deze oogaandoening te corrigeren is meestal een dure op maat gemaakte bril nodig. Vizi kan een betaalbaar alternatief zijn. Met haar wildcard kan Licia zich door BAN Vlaanderen laten begeleiden bij haar zoektocht naar financiering.

“De digitalisering van onze samenleving vordert met rasse schreden. In Antwerpen willen we een innovatienetwerk uitbouwen om de samenwerking te bevorderen tussen onderwijsinstellingen, incubatoren, acceleratoren, groeibedrijven en gevestigde economische actoren”, aldus schepen Koen Kennis.

Het Antwerp Innovation Forum is een initiatief van Business Angels Netwerk Vlaanderen en Club Lange Wapper met de steun van Force3. Naar aanleiding van het Forum wordt ieder jaar de ‘Antwerp Innovative Futures Award’ uitgereikt.

BAN Vlaanderen is een platform waarbinnen startende of groeiende ondernemers op zoek naar risicokapitaal in contact worden gebracht met informele private investeerders, de zogenaamde Business Angels.

De Masteropleiding Productontwikkeling (UA) is uniek in het Vlaamse universitaire landschap. Productontwikkelaars ontwerpen innovatieve producten of product-dienstcombinaties. Elk ontwerp wordt aan de hand van de economische, sociale, humane en technisch-technologische wetenschappen grondig getoetst.