Meer dan 100 vastgoedprofessionals verzamelden op 4 mei in Post X – de site tegenover Berchem station die nog volop in ontwikkeling is – voor de 8ste editie van de conferentie over kantoor en retail vastgoed in de provincie Antwerpen, een organisatie van Spryg Academy, rond het thema ‘aangenaam wonen en werken’.
Moderator Alexander Kortleve, hoofd CBRE Vlaanderen, gaf een marktoverzicht van de kantoren- en retailmarkt in de provincie Antwerpen.
Het aanzwengelen van de economie heeft onder meer als gevolg dat de kantorenmarkt het in onze provincie goed doet. In 2016 was er een take up van 110 600 m2, een leegstandsgraad van 11 % en de prime rent is gemiddeld 150 eur/m2 waar die de vorige jaren ca 140 eur/m2 was. Toch komen heel wat gebouwen niet meer in aanmerking voor kantoorverhuur en staan te wachten op een herbestemming voor de residentiële markt.
Enkele cijfers over retail vastgoed in de Antwerpse hoofdstraten: 2 000 eur/m2/jaar; 943 winkellocaties met een leegstandsgraad van 6,7%.
Boeiend was de uiteenzetting van Prof. dr. Ir. Arch. Tom Coppens, hoogleraar Ruimtelijke Ordening aan de UAntwerpen, die zijn toekomstvisie gaf op leven en werken in de stadskern.
België telt momenteel 11,2 miljoen inwoners. De bevolking in Vlaanderen en in onze provincie blijft aangroeien. Tegen 2050 komen er volgens het Federaal Planbureau nog 280.000 inwoners in België bij onder invloed van de externe migratie in de Antwerpen-Mechelen-Brussel regio.
Demografische veranderingen en migratiepatronen zorgen voor een verdere dualisering tussen de stad en de rand. De stad groeit tot buiten haar grenzen door de voortschrijdende suburbanisatie. Het buitengebied is onvoldoende uitgerust in functie van de komende vergrijzing en gezinsverdunning, maar ook de stedelijke voorzieningen kunnen niet volgen.
De vergrijzing is sterk in de Kempen. Het aantal 80+ kan daar zelfs in sommige gemeenten tot 50% stijgen (bron: Vergrijzing 2020 ProvAnt). Tegelijk met de vergrijzing zien we ook een gezinsverdunning. Het percentage eenpersoonsgezinnen kan soms tot 20% oplopen in sommige gemeenten. In de steden is dan weer een gezinsvergroting aan de gang. Dat heeft te maken met de suburbanisatie en re-urbanisatie van de allochtone bevolking in de stad. Zo ontstaat er een grote contradictie tussen steden en gemeenten.
De feitelijke verdichting is een feit, maar wordt onvoldoende gestuurd; er is weinig kwaliteit en vaak op de verkeerde locaties. Sinds 2000 worden in onze provincie meer appartementen gebouwd dan woningen. Nu bedraagt de gemiddelde oppervlakte 80m2 per woonunit. Tegen 2030 zal 75% van de gezinnen in stedelijke omgevingen in de Provincie Antwerpen kinderloos zijn wat de vraag naar kleinere woonunits zal doen toenemen, en met een dreigend structureel overaanbod aan grote woningen en percelen als gevolg.
Er bestaat ook geen beleid rond de ‘verappartementisering’ van de dorpskern. Grote villa’s worden onverkoopbaar en grote kavels worden opgedeeld waardoor het parkachtige verdwijnt. Wat niet zo’n goed idee is.
Woensdag 7 juni hebben de industrieel vastgoed professionals afspraak op Logistiek Vastgoed België 2017, een ander jaarlijks initiatief van SPRYG Real Estate Academy, waar de trends, kansen, troeven en bedreigingen van de logistieke vastgoedsector aan bod komen.
Hierna enkele sfeerbeelden van de Provincie Antwerpen Vastgoed conferentie.