De Huisartsenkringen Kalmthout vzw en Essen-Nieuwmoer vzw, de Huisartsenverenigingen Brecht-Wuustwezel vzw en Brasschaat hebben samen met het Algemeen Ziekenhuis Klina op 24 april een intentie tot samenwerking voor het oprichten van een huisartsenwachtpost ondertekend.
Dr. Geert Sierens, voorzitter van het huisartsenoverlegplatform en voorzitter van de huisartsenvereniging Brasschaat licht toe: “Met deze intentieverklaring spreken we de wens uit om met alle partners samen een huisartsenwachtpost op te richten. Uitgangspunt is dat goede huisartsengeneeskunde belangrijk is om dagelijkse medische problemen op te lossen en de patiënt te begeleiden in de complexe medische wereld. Het oprichten van een huisartsenwachtpost zal de herkenbaarheid van de eerstelijnszorg verbeteren. Bereikbaarheid en herkenbaarheid zijn kernwoorden als we de patiënt ook buiten de normale werkuren tot bij de huisarts willen krijgen.”
Ook de overheid stimuleert de oprichting van wachtposten. Een nieuwe richtlijn benadrukt bovendien dat huisartsenpermanenties en spoedgevallendiensten nauw op elkaar afgestemd moeten worden.
AZ Klina gelooft sterk in het verhaal van een geïntegreerde wachtpost. In dit model komt de patiënt voor niet-planbare zorg naar een centrum waar de spoeddienst is samengebracht met de huisartsenpermanentie. Er is één centrale toegangspoort en er is één triagezone. De patiënt wordt na triage door het team doorverwezen naar de huisartsenpermanentie of naar de spoedafdeling.
Dr. Joris Aerts, voorzitter huisartsenkring Kalmthout: “Het ziekenhuis zal ons in een eerste fase vooral ondersteunen door een aantal diensten te leveren en een ruimte te verhuren op campus Klina. Hoewel een integratie zoals de overheid voorstelt op het eerste zicht ideaal lijkt, zal dit nog niet onmiddellijk gerealiseerd worden. Hiervoor ontbreekt nog een aantal randvoorwaarden. Zo blijft het voorstel van de overheid tot het gebruik van een centraal oproepnummer 1733 voorlopig in een pilootfase steken. Architecturaal is de opvang van patiënten door één deur ook nog niet mogelijk aan het ziekenhuis.”
“Tijdens de eerste jaren zullen de huisartsen en spoedartsen dus op hun vertrouwde manier werken, maar er komt wel overleg. Vanaf dag 1 willen we goed communiceren met elkaar: afspraken maken over hoe we naar elkaar doorverwijzen, feedback geven over de samenwerking en elkaar collegiaal voorthelpen. Ondertussen zullen de gesprekken over de realisatie van een geïntegreerde wachtpost voortgezet worden”, voegt Dr. Sierens eraan toe.