Op 2 januari ging de hervorming van de belasting op drijfkracht in Zwijndrecht in voege. Die beslissing werd door de gemeente eenzijdig genomen op 22 december 2016. Door een aantal vrijstellingen op de drijfkrachtbelasting te schrappen zullen twaalf bedrijven alleen al 2,1 miljoen euro méér belastingen aan de gemeente Zwijndrecht moeten betalen.
“Deze beslissing geeft bedrijven rechtsonzekerheid. En dat terwijl het net de bedoeling is lokale werkgelegenheid te verankeren”, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. ”Deze maatregel druist bovendien lijnrecht in tegen het beleid van de Vlaamse regering dat bedrijven juist meer ademruimte voor bijkomende investeringen wil geven. Via het gewijzigde belastingreglement op drijfkracht straft de gemeente bijkomende investeringen nu af. Zwijndrecht haalt vandaag niet minder dan 80 % van de gemeentelijke belastingen bij de bedrijven. Daarmee wordt aantoonbaar bewezen dat het zwaartepunt van de Antwerpse industrie in deze regio ligt. Dus met deze maatregelen speelt de burgemeester met de welvaart van heel Vlaanderen.”
Het tarief van de belasting op drijfkracht in de gemeente Zwijndrecht bedraagt vandaag al 30 euro per kilowatt, wat al het maximum is voor dit soort lokale belastingen.
“Door een aantal vrijstellingen te schrappen probeert de gemeente Zwijndrecht nu toch nog meer inkomsten binnen te rijven op de kap van de bedrijven”, gaat Luwel verder.
Zo schrapt de gemeente onder meer de 50 procent korting op nieuwe motoren. Met andere woorden: bedrijven die vandaag investeren worden nu aan de volle pot belast. Een voorbeeld hiervan is Nippon Shokubai dat vorig jaar nog de ‘Investment of the Year Trophy’ van FIT ontving voor de investering van 350 miljoen euro in een nieuwe fabriek in Zwijndrecht.
“Samen met de bedrijven van het Platform Industrie hebben we aan provinciegouverneur Berx gevraagd om als Commissaris van de Vlaamse regering deze maatregel te toetsen aan het recht en het algemeen belang. We hebben die vraag vervolgens ook aan Liesbeth Homans gesteld. Als minister van Binnenlands Bestuur moet zij deze vraag zien als een klacht bij de Vlaamse regering”, stelt Luc Luwel.
Op 20 februari vond een overleg plaats tussen de burgemeester van Zwijndrecht, Voka – KvK-AW en de bedrijven. Daar werd afgesproken dat de gemeente de financiële impact opnieuw onder de loep neemt. Intussen krijgen de bedrijven een maand uitstel om het aangifteformulier in te dienen. Luc Luwel hoopt dat op basis van deze gesprekken en grondige analyses de hervorming alsnog geamendeerd wordt. “Indien deze gesprekken niet uitmonden in een constructieve oplossing, rest ons geen andere keuze dan naar de Raad van State te stappen”, besluit hij.