Een van de meest succesvolle orkesten in het Verenigd Koninkrijk gaat naar Antwerpen verhuizen: het European Union Baroque Orchestra (EUBO). Die beslissing lezen we in de Britse krant ‘The Guardian’ van 18 februari en is geïnspireerd door onzekerheden over de gevolgen van de Brexit. De muzikanten vrezen slachtoffer te worden van een strenger migratiebeleid.
Het vermaarde EUBO is sinds 1985 gevestigd in Oxfordshire. Voor het orkest naar Antwerpen verhuist, zal het zijn laatste concert in zijn huidige vorm in St John’s Smith Square in Londen geven op 19 mei.
Ongeveer 100 studenten per jaar, onder wie heel wat jonge Britse muzikanten, doen mee aan de audities en slechts 20 tot 25 kandidaten worden geselecteerd voor de intensieve training en concertoptredens. De alumni van het EUBO vinden nadien hun weg naar grote barokorkesten over de hele wereld.
Hoewel niemand concreet weet wat de toekomst na de Brexit brengt, zegt EUBO algemeen directeur Emma Wilkinson dat het orkest geconcludeerd heeft dat een verhuis naar Antwerpen nu al verstandig is. Wilkinson vreest dat een verminderd vrij verkeer van personen het leven van de muzikanten zal bemoeilijken: “Ik maak me zorgen dat Europese orkesten getalenteerde Britse muzikanten dan niet meer zullen uitnodigen om met hen samen te werken. Het zal gewoon te moeilijk worden vanuit bureaucratisch oogpunt.”
Het orkest zal zich vanaf 2018 in Antwerpen installeren, waar het nauw gaat samenwerken met het muziekcentrum Amuz.
Niemand in de muziekindustrie wil terug naar ‘the bad old days’ van opnieuw meer paperassen invullen: douane- en importdocumenten voor instrumenten, visumplicht, enz. Allemaal formaliteiten die tijd en geld kosten om musici te ‘exporteren’ aan beide zijden van het kanaal.
Naar verluidt bekijken nog andere in het VK gebaseerde orkesten verschillende opties in het kader van de Brexit. Zo ook het vermaarde European Union Youth Orchestra (EUYO) dat sinds zijn oprichting in 1976 zijn thuisbasis in Londen heeft. Dit orkest bereidt alvast diverse uitwijkplannen naar het continent voor, in afwachting van meer inzichten in hoe het leven na de Brexit eruit zal zien.