Op de hoek van de Bredestraat en Rosier in Antwerpen bevindt zich nog tot eind maart ‘Host’.
“Dit is een tijdelijke winkel, in afwachting dat onze concept store met een duurzaam karakter in Berchem klaar is”, zeggen de zussen Laura en Eva die er een ruime selectie decoratieve en lifestyle items, kleding en accessoires brengen.
Op dat moment stapt de eigenaar van het pand binnen, Michaël Kruijne. Hij combineerde de opleidingen architectuur en productontwikkeling.
In oktober 2014 kocht hij het huis dat zich in verkrotte staat bevond. Begin 2015 startte de verbouwingswerken die langer duurden dan verwacht. “Maar dat is vaak met zo’n traject omdat de subsidiëringsaanvraag rond moet zijn vooraleer je eraan kunt beginnen. Het is immers een historisch pand en de verbouwing gebeurde in strikte samenspraak met Monumentenzorg. Ik ben erg blij met het resultaat”, zegt Michaël Kruijne.
Het verlengstuk van de Kammenstraat met aanpalende zijstraten kent een heropleving. Het gerenoveerde hoekpand is een opwaardering voor de buurt. In zijn keuze van materialen heeft de architect initiële echtheid voor ogen gehad. Zo is het dak met natuurleien bedekt. “De doorsnee passant ziet het verschil niet, maar in levensduur is het een gigantisch verschil. Dit gebouw gaat hier nog eens honderd jaar staan, en daar heb je als bouwheer respect voor”, zegt de architect.
In zijn projecten streeft Kruijne steeds een evenwicht na tussen duurzame materialen en duurzaamheid voor de mens. 100% inzetten op louter energiezuinigheid is niet per definitie goed voor de bewoner. “Uiteindelijk dient architectuur ook beleving aan te bieden, en in harmonie te zijn met de fysieke noden van de bewoners”.
“Er is geen ‘unitype’ van ecologische woning. Zo kun je natuurlijke materialen gebruiken, die later blijken van heinde en verre afkomstig te zijn….Is dat dan ecologisch? Je legt accenten in verschillende aspecten van duurzaamheid. En voor iedereen ligt dat anders. Zolang men in zichzelf maar verlichting en evolutie naar het goede nastreeft en in die context beslissingen neemt, ben ik een tevreden man/architect”, zegt Kruijne.
“Host” past prima in de visie van de architect. De ingrediënten die voor Kruijne belangrijk zijn, vindt hij erin terug: jonge talenten, startende ondernemers, vakmanschap.
Het zal erop aankomen een profiel van onderneming aan te trekken dat een waardige vervanger is voor ‘Host’ en past in het plaatje, want de nieuwe winkeluitbating moet een eenheid vormen met het pand.