ucare_guy-strauven Guy Strauven

HR-dienstverlener in Berchem start met nieuwe afdeling

Guy Strauven
Guy Strauven

De Hasseltse HR-dienstverlener Ucare die ook een kantoor in Berchem heeft, start in januari met een nieuwe afdeling om bedrijven en werknemers te begeleiden bij de re-integratie na langdurige afwezigheid.

Dit initiatief komt er n.a.v een recent Ucare-onderzoek waarin de vraag centraal stond:  kan loopbaanbegeleiding resulteren in een langdurige verbetering van de werktevredenheid?
Dat was het uitgangspunt voor het onderzoek bij kandidaten die vijf jaar geleden loopbaanbegeleiding kregen. Hieruit blijkt een stijging van bijna 73% in de werktevredenheid.

Voor 54% van de respondenten kan deze stijging rechtstreeks toegeschreven worden aan die loopbaanbegeleiding.

“Steeds meer krijgen werknemers te kampen met stress stoornissen zoals een burn-out of een bore-out*, met langdurige afwezigheden binnen bedrijven als gevolg”, aldus Guy Strauven, Operationeel Directeur Ucare Career Solutions. “Investeren in een betere werktevredenheid staat dan ook bij vele HR-managers bovenaan hun prioriteitenlijst voor 2017”.

“Uit de interviews van het onderzoek blijkt dat vele kandidaten hun functie een nieuwe invulling gegeven hebben, het zogenaamde job crafting”, aldus Guy Strauven. “Job Crafting leidt niet alleen tot een stijging van de arbeidstevredenheid maar ook van de organisatiebetrokkenheid. ‘Gelukkige medewerkers zijn productiever’. Onder dat motto zouden zowel werknemers als bedrijven proactief stappen moeten ondernemen om de werktevredenheid te behouden. Loopbaanbegeleiding kan hier een mogelijke invulling van zijn.”

In sommige gevallen kan een burn-out helaas niet vermeden worden. “In dat geval wil Ucare een klankbord zijn voor iedereen die na een langdurige afwezigheid terug aan de slag gaat”, aldus Guy Strauven. Om die reden gaat Ucare begin 2017 van start met een begeleidingstraject dat de re-integratie na langdurige afwezigheid beoogt.

* Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar is veel minder bekend. Bij een bore-out blijft iemand te lang hangen in zijn comfortzone: hij/zij wordt niet genoeg geprikkeld om zijn/haar  grenzen te verleggen. De zelfontplooiing staat stil. De persoon is niet meer geïnteresseerd in zijn/haar werk en haalt er geen voldoening meer uit. Bij een burn-out daarentegen is iemand te lang doorgegaan in zijn/haar ‘effortzone’: de persoon in kwestie is overprikkeld en het grensverleggende kost hem/haar veel energie.