Zicht op een deel van de bermen die een natuurbeheer krijgen (fo foto (c) Kelly Van der Vliet

Beheer mee de ringbermen Turnhoutsepoort

foto (c) Kelly Van der Vliet
foto (c) Kelly Van der Vliet

Vlaanderen is de regio met het meest versnipperde landschap van Europa. Begroeide wegbermen zijn vaak de enige verbindingen waarlangs planten en dieren zich nog kunnen verplaatsen tussen groengebieden. In Antwerpen vormen de bermen in de ringzone (spoorweg, Singel en Ring) een ecologische corridor tussen alle groene zones in de rand rond Antwerpen, van de Hobokense Polder tot voorbij het Rivierenhof.

Hoe ecologisch een berm functioneert, hangt samen met het beheer dat men er uitvoert. in het zogenaamde “Bermbesluit” dat de Vlaamse Regering invoerde in 1984 staan richtlijnen over hoe er bv. moet gemaaid worden. In de praktijk worden die om diverse redenen niet altijd even goed gevolgd. Het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) geeft nu een aantal ringbermen vrij voor ecologisch beheer door Natuurpunt Antwerpen Stad (NAS).

Vraag is of het beheer nog wel zin heeft als binnenkort de bermen begraven worden vanwege de overkappingsplannen?
“Zeker weten”, zegt NAS-beleidsverantwoordelijke Koen Van Keer overtuigd. “Ondanks de onzekere toekomst van de bermen is het belangrijk dat deze zone de hele tijd goed blijft functioneren als ecologisch doorgeefluik tussen het Rivierenhof en de rest van de ringzone. Concreet gaat het over de Konijnenwei, de Wilrijkse parken, Wolvenberg en zo naar het noorden, tot de ‘groene vinger’ van het Rivierenhof aansluit bij de ring.

De aftakking aan de Turnhoutsepoort is cruciaal voor het fauna en flora-verkeer tussen ring en Rivierenhof, maar verderdoor ook Ruggeveld, Ertbrugge, Bremweide, of de groene zones van Wijnegem. Heel die groene zone in het noordoosten sluit dus juist aan de Turnhoutsepoort aan op de ring.”

Zowel Alexander D’Hooghe, intendant voor de overkapping van de Antwerpse Ring, als de mensen van de burgerorganisatie-actiegroep Ringland onderkennen het belang van de ringbermen als ecologische corridor.

Natuurpunt Antwerpen Stad doet een oproep aan de Antwerpenaren om zich op te geven en deel uit te maken van het ‘Bermenteam’ dat het natuurlijk beheer van deze bermen zal verzorgen. Contact:  info@natuurpuntantwerpenstad.be