Groep Heylen neemt de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht over van de Nederlandse staat. Groep Heylen betaalt voor die transactie 3,6 miljoen euro. De KNM is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het slaan van munten, zowel munten die als betaalmiddel worden gebruikt als herdenkingsmunten en andere soorten van penningen. Die activiteiten vormen een goede aanvulling op de bestaande munt-activiteiten van onze groep, zegt de Didier Clerx, CEO van de groep Heylen. Voor de Nederlandse overheid past die verkoop in de privatiseringsplannen van die overheid.
“De groep Heylen is geen vastgoedgroep maar een investeringsgroep die niet alleen vastgoed maar ook bedrijven in haar portefeuille heeft. De activiteiten van de Koninklijke Nederlandse Munt sluiten aan bij de activiteiten van andere bedrijven in onze portefeuille, zoals Mauquoy Token Company, National Tokens en Royal Blanking International, dat zijn Belgische ondernemingen met zetel in Westerlo. Ze zijn al sinds 1875 actief met de productie metalen jetons, blanks, dat zijn halffabrikaten bestemd voor het slaan van munten, promotionele- en souveniermunten” zegt Didier Clerx.
“Wereldwijd zit er zeker nog toekomst in het slaan van munten” zegt Clerx. Ondanks de digitalisering en de trend naar elektronisch betalen zit er nog groei in de muntenproductie, zeker in groeilanden in Afrika en Azië. Ook in de eurolanden zullen de munten niet zo snel verdwijnen. Het gebruik van bankbiljetten neemt sneller af” zegt Clerx.
Bij KNM werken ongeveer 90 mensen. ‘We hebben geen plannen om het personeelsbestand te verminderen. Maar er zijn door de Nederlandse overheid ook geen garanties over tewerkstelling gevraagd, en die zijn ook niet gegeven” zegt Clerx.
“KNM wordt hét munt- huis voor kleine en middelgrote landen. De bestaande activiteiten binnen Mauquoy, National Tokens en Royal Blanking International worden voor het grootste deel gehandhaafd. Wel kijken we uiteraard naar maatregelen om KNM rendabel te maken. Daarbij kan zowel worden gedacht aan omzetgroei als aan kostenreductie” zegt Clerx.
Er waren tien kandidaten voor de overname, waarbij groep Heylen als de meest geschikte koper naar voren is gekomen.