Bij BASF-Antwerpen is op deze eerste schooldag de nieuwe onderwijsvorm duaal leren gelanceerd in de studierichting Chemische Procestechnieken. Een dertigtal leerlingen hebben er samen met Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters hun eerste schooldag gestart op de werkvloer. Pen en papier waren niet nodig, wel een helm en veiligheidsbril.
De Vlaamse regering selecteerde de opleiding Chemische Procestechnieken als 1 van de 7 studierichtingen die vanaf 1 september 2016 starten met het proefproject duaal leren, een nieuwe onderwijsvorm waarbij meer dan de helft van de lestijd plaatsvindt op de werkvloer. Chemische Procestechnieken is een theoretische en praktijkgerichte TSO-opleiding die leerlingen voorbereidt op het beroep van procesoperator in de chemiesector.
Het initiatief is een nauwe samenwerking tussen drie Vlaamse scholen, twaalf chemiebedrijven, het sectorale vormingsfonds Co-valent, De Talentenfabriek en Essenscia vlaanderen. Voor de studierichting Chemische Procestechnieken werd een leertraject met aangepast cursusmateriaal ontwikkeld. De klemtoon ligt hierbij vooral op leren op de werkvloer met drie doorgedreven bedrijfsstages van in totaal ongeveer 15 weken: de onderneming als klaslokaal. Op die manier slaan onderwijs en bedrijfswereld de handen in elkaar om jongeren zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige job. Bij duaal leren is de eerste schooldag dan ook eerder een eerste werkdag, waarbij de leerlingen al meteen een voorsmaakje krijgen van wat deze nieuwe en praktijkgerichte onderwijsvorm concreet inhoudt.