Burn-outs anders aanpakken

WendyT (1)Burn outs zijn een, misschien zelfs dé ziekte van deze tijd. Zeker in relatie tot de beroepsomgeving. Bedrijven die ermee te maken hebben wachten vaak te lang om medewerkers die ermee te maken hebben te helpen. Vaak schort er iets aan de context waarin de werknemer werkt. Het Antwerpse opleidingsinstituut ‘Anders ondernemen’ opteert voor een preventieve aanpak. “We werken op meerdere vlakken tegelijk” zegt Wendy Ceulemans, één van de drie oprichters van Anders ondernemen. ‘We gaan tewerk volgens een systemisch gedachtengoed, waarbij we niet alleen naar de context van het bedrijf kijken. Iedereen maakt immers deel uit van meerdere systemen. Je werkt in een bedrijf, maar je hebt ook een gezin, je bent lid van een hobbyclub, enz. We gaan dus mensen bekijken als individuen die deel uitmaken van verschillende systemen. De klassieke aanpak, het individu leren om grenzen te stellen, zelfvertrouwen te kweken is nuttig maar onvoldoende. Vandaar onze meer globale benadering”.

De drie oprichters, Wendy Ceulemans, Maura Melis en Filip Jennen, hebben alle drie een bedrijfsachtergrond. Daarom kijken ze bij de aanpak van het probleem naar het bedrijf waar de mensen met burn-out zijn tewerkgesteld. Vaak schort er namelijk iets aan dat bedrijf zelf, en ligt het probleem niet alleen maar bij de individuele werknemer.

Anders Ondernemen organiseert in het najaar een eerste seminarie. Er zijn ook twee opleidingen in de aanbieding: systemische burn-out preventie en systemisch leiderschap. Meer info vindt u op www.anders-ondernemen.be