De Groep Alcopa heeft een moeilijk boekjaar 2015 achter de rug. De omzet van de onderneming uit Kontich steeg weliswaar verder door naar 1,702 miljard euro maar de rentabiliteit stond dan wel onder druk. Vooral de revaluatie van de Zwitserse frank en de minder goede prestaties van de producent van kantoormeubelen EOL wogen op de cijfers.
De familie Moorkens en haar groep leven ook vandaag nog voor een groot stuk van de import, de distributie en de verkoop van auto’s, brommers en motoren. Mitsubishi heeft ondertussen afgehaakt maar Alcopa is nu in verscheidene Europese landen de importeur van de automerken Hyundai, Suzuki, Ssongyang en Isuzu. Vanuit Kontich worden de motormerken Peugeot en Piaggio verdeeld. Het bedrijf heeft anderzijds via Alcadis zo’n 20 dealers en individuele garages in portefeuille die 15 verschillende merken vertegenwoordigen.
In de afgelopen jaren werden de activiteiten doelgericht gediversifieerd naar ook andere markten. Zo de verkoop van kantoormeubelen (EOL) en het beheer van vastgoed (Alcopaimmmo). Via AlcoDev investeert Alcopa in een aantal nevenactiviteiten zoals AfricanTrucks (distritutie van trucks in Afrika), CBM (distributie van onderdelen voor bussen), Orangemarine (distributie van onderdelen voor schepen en yachten) en Alcopa Auction (aankoopsystemen voor auto’s).
2015 was alles bijeen een minder goed jaar. Vooral dan door de opmerkelijke revaluatie van de Zwitserse frank waardoor Alcopa de financiële middelen van zijn Zwitserse filialen in euro zag dalen. Ook de vrij zwakke prestaties van de producent in kantoormeubelen EOL zorgden voor minder goede cijfers. EOL werd overigens verkocht en dat zorgde voor bijkomende minwaarden.
Dit neemt niet weg dat de cashflow van Alcopa hoe dan ook verder doorsteeg van 48 naar 57 miljoen euro. Het eigen vermogen van de groep daalde dan wél van 305 naar 296 miljoen euro. De groep stelt vandaag meer dan 2000 mensen tewerk en en is actief in zowat 20 landen.
Alcopa wordt aangestuurd door voorzitter Axel Moorkens, een vertegenwoordiger van de derde generatie in het familiebedrijf. De Fransman François Hinfray fungeert als ceo.
Foto:Axel Moorkens