Uitgeverij Pelckmans wordt Pelckmans uitgevers. De naamverandering heeft te maken met de uitzonderlijke groei die het bijna 125-jarige familiebedrijf de voorbije jaren heeft meegemaakt. De van oorsprong educatieve uitgeverij diversifieerde zijn aanbod met algemene en professioneel wetenschappelijke uitgaven door acquisities en het oprichten van nieuwe entiteiten, waaronder ook een distributiecentrum.
“Onze groei en veelheid aan nieuwe initiatieven vraagt om een aangepast merkenbeleid”, zegt Eric Willems, directeur algemene en wetenschappelijke uitgaven. Willems vervoegde in het voorjaar 2015 de familieonderneming die door Thom Pelckmans wordt geleid.
De educatieve uitgeverij Pelckmans richt zich tot de leerkracht en blijft – zowel in Vlaanderen als in Wallonië – opereren onder deze naam. Bijbehorende creatieve tools voor de leerling worden ontwikkeld door Abimo. De merknaam Pelckmans Pro met professioneel-wetenschappelijke titels heeft als doelgroepen studenten hoger onderwijs, de professionele lezer en de geïnteresseerde leek in Vlaanderen en Nederland. Polis brengt literatuur, geschiedenis, filosofie, politiek en al wat onze samenleving kleur geeft.
Van Halewyck is uitgever van jeugdliteratuur, verhalende en grensverleggende non-fictie, memoires, lifestyle, essays, romans, actuele thema’s en recente geschiedenis. Ten slotte is er Pelckmans Distributie dat in Vlaanderen de publiciteit, marketing, verkoop en desgewenst de logistiek van kwalitatieve Nederlandse uitgeverijen verzorgt.
Op 20 juni verschijnt bij Van Halewyck het boek ‘Over de media heb ik niets te zeggen’ van Minister van Media en Cultuur Sven Gatz die tevens voogdijminister van de boekensector is. Op zijn voorstel heeft de Vlaamse regering trouwens zopas het licht op groen gezet om in het voorjaar 2017 de al lang aangekondigde gereglementeerde boekenprijs in te voeren. Samengevat komt het erop neer dat nieuwe boeken in de eerste zes maanden na publicatie een gereglementeerde prijs krijgen waarop aan de consument maximum 10% korting mag gegeven worden. Aan scholen en bibliotheken mag tot 25% korting toegestaan worden. Na die zes maanden wordt de prijs vrij gelaten.