Koen Boon en Frederik Rombachs zijn tot laureaat van het Ambacht uitgeroepen. Samen met nog acht andere Belgische ambachtslui vertegenwoordigen zij als Antwerpenaren de hoge kwaliteit van vakmensen die de technische vaardigheden van hun beroep uitdragen.
Frederik Rombachs uit Wilrijk is een glasblazer die onderhand een internationale reputatie uitdraagt. Hij vervaardigt kunstwerkjes in glas. Hij is in dit opzicht een ontwerper en ambachtsman. Hij ontwerpt en maakt glaswerk van ramen tot theaterdecors. Zijn glasproducten zijn duurzaam, uniek en eigenzinnig.
“Het belangrijkste van het maken, in welk vak dan ook, is mensen. Wat doen wij, en waarom doen wij dat? Ik probeer met mijn vak vragen en antwoorden te zoeken, die mij helpen om wat wij doen en waarom wij doen te begrijpen,” zegt hij. Rombachs Glas is gevestigd in de binnenstad van Antwerpen, op de Sint Katelijnevest 43. Je kunt er in zijn atelier kennismaken met zijn werk. Het gaat dan zowel om sierobjecten als om functionele voorwerpen uit glas. Het atelier is evenwel ook een ontmoetingsplek voor geïnteresseerden die graag een opdracht of sociaal artistiek project door Rombachs willen laten realiseren.
Koen Boon runt in Antwerpen al een hele tijd een gespecialiseerde schrijnwerkerij. Ze maken mouluren, kroonlijsten en chambranten aan, ze restaureren meubels, doen aan draai- en freeswerk en verwerken massief hout tot halffabrikaten en kleine meubels. De firma Alinhout doet tevens aan meubelrestauratie. Alinhout is in dit opzicht aan zijn derde generatie toe. Het bedrijf van grootvader Van Dommelen is al sinds 1939 op de markt en werkte onverstoorbaar verder. Koen Boon nam het bedrijf in 2009 over. Ook de informatica en het internet werden in dit opzicht mee opgenomen in de bedrijfscultuur. Alinhout heeft onlangs een vernieuwde website gelanceerd.
Het project “Ambacht in de kijker” wordt mee uitgedragen door verscheidene organisaties zoals Unizo, het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen, het ministerie van de KMO’s, het FIT, de VDAB en de Vereniging van Steden en Gemeentes. Het is uiteraard de bedoeling om met de awards de toekomst van de ambachten in het land te promoten. Binnen het kader van de prijssetting is tevens een award toegekend aan vijf jonge startende ambachtlui. Onder hen Valerie Tjantele uit Edegem die zich opwerkt als textieldesigner.