Orange, iMinds en Rombit zetten een uniek drone-project op in de Antwerpse haven. De nieuwe Internet-of-Things (IoT) toepassingen die weldra zullen worden geïmplementeerd en getest nu de drone-wetgeving op punt staat, zullen “de dagelijkse werking van de haven significant optimaliseren.”
Orange, iMinds en Rombit zijn stuwende krachten achter verschillende Internet-of-Things innovaties en dienden eerder een samenwerkingsvoorstel in in het kader van HORIZON 2020 – een Europees initiatief dat onderzoek naar innovaties stimuleert en financiert. De partners stelden voor om een drone-project uit te voeren in de Antwerpse haven onder de noemer AGILE: Adoptive Gateways for Diverse Multiple Environments. Het AGILE-project heeft als doel een Internet-of-Things platform te ontwikkelen voor bedrijven en ondernemers, waarop zij dan hun diensten kunnen aanbieden en testen. Het trio haalde de Europese subsidie binnen.
Met het AGILE-project schakelen de drie een versnelling hoger in de ontwikkeling van concrete IoT-applicaties, die de Antwerpse haven veiliger en productiever kunnen maken. Met behulp van drones die allerhande metingen en scans zullen uitvoeren, is het de bedoeling de haven van Antwerpen helemaal klaar te maken voor de toekomst.
Zo zullen er casestudies uitgewerkt worden op gebied van camerabewaking en de inspectie van infrastructuur. Want milieu en veiligheid staan in dit project centraal. Drones kunnen inbreuken op de milieuwetgeving snel en accuraat detecteren, de water- en luchtkwaliteit ten allen tijde meten en onverwachte obstakels op de waterwegen meteen doorgeven aan de centrale. Kortom, de haven van Antwerpen wordt een echte ‘Harbour of Things’.
Nu al zorgt Orange voor een heel aantal toepassingen die het verschil maken. Want steeds meer machines en objecten zijn vandaag uitgerust met een SIM-kaart. Voor meer en meer IoT-toepassingen is immers veel bandbreedte nodig. Het 4G-netwerk van Orange laat toe om videobeelden in HD, alsook grote hoeveelheden sensordata onmiddellijk door te sturen.
Voor iMinds is dit een belangrijk proeftuinproject. Dankzij de proeftuinwerking van iMinds kunnen bedrijven en steden innovatieve ICT-diensten ontwerpen en evalueren in realistische omstandigheden. iMinds, het Vlaamse digitale onderzoeks- en incubatiecentrum, bundelt de krachten van haar 900+ onderzoekers aan 5 Vlaamse universiteiten voor strategisch en toegepast onderzoek in domeinen zoals ICT, Media en Health. Samen met haar onderzoekspartners (bedrijven, overheden en non-profitorganisaties) vertaalt iMinds digitale knowhow in concrete producten en diensten. Daarnaast begeleidt iMinds onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee.
Rombit is een mobiele web based systeemintegrator, gespecialiseerd in machine learning en IoT-oplossingen voor industriële spelers. De sterkte van het 35-koppig team schuilt in het ontwikkelen van innovatieve interfaces voor business platformen. Door hun focus op o.a. big data, staat Rombit garant voor procesoptimalisatie,