De eerste deelnemers van een 500-koppig mobiliteitspanel zijn begonnen met het registreren van al hun verplaatsingen in en rond Antwerpen. Ze doen dit in het kader van het project TransMob, een onderzoek van het VIM (Vlaams Instituut voor Mobiliteit). De verzamelde data zullen belangrijke inzichten opleveren die kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, slimme mobiliteitsoplossingen. Ook verscheidene Antwerpse bedrijven hebben zich geëngageerd in het project.
We combineren steeds vaker de auto met de fiets en met het openbaar vervoer. Dit zowel voor woon-werkverkeer als voor recreatieve verplaatsingen. Echter, als we ons vandaag multimodaal verplaatsen, krijgen we met allerhande hindernissen te maken. Zo hebben we vaak verschillende tickets nodig om 1 traject af te leggen. Daarbij komt dat de verschillende vervoersmodi meestal niet goed op elkaar zijn afgestemd.
Het gebruik van een mobiliteitskaart lost het betaalprobleem voor een stuk op: de gebruiker kan met één kaart parkeren, een ticket voor de trein of de bus kopen, een elektrische deelfiets of –auto gebruiken, enz. Echter, hij krijgt momenteel geen bijkomende informatie en/of advies waardoor hij zijn reis kan vergemakkelijken.
Om te achterhalen welke informatie er juist nodig is om ons op een slimmere manier te kunnen verplaatsen, zullen een vijfhonderdtal personen zich gedurende minstens 10 dagen laten traceren via een app.
Dit mobiliteitspanel bestaat uit mensen die zich regelmatig in en rond Antwerpen verplaatsen. Om deel te nemen volstaat het om de TransMob app te installeren op de smartphone. Vanaf dan worden alle verplaatsingen automatisch gelogd. Daarnaast kan de gebruiker manueel informatie ingeven over uitgaven zoals de aankoop van een parkeerticket, het gebruik van een deelfiets, enz. Door de app te verwijderen, wordt de verbinding verbroken. De deelnemers maken kans op leuke prijzen zoals smartwatches en fitbits. De dataverzameling loopt tot eind juni.
Koen Valgaeren, algemeen directeur van het VIM: “Met TransMob willen we onder andere achterhalen in welke mate ontwikkelaars de verkregen data kunnen gebruiken bij het ontwerpen van nieuwe tools die het gemak van een mobiliteitskaart combineren met een real time informatieaanbod, rekening houdend met files, weersomstandigheden, enz.”
“De toekomst is aan de combimobiliteit”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “De auto voor minstens een deel van je traject aan de kant laten staan en vlot schakelen tussen de verschillende alternatieven. Vandaag vinden veel Vlamingen de drempel nog te hoog, en gaan dan maar in de file staan. Met projecten zoals TransMob willen we de drempel voor de verstokte chauffeurs verlagen. Snelle en comfortabele alternatieven kunnen in de toekomst veel autogebruikers verleiden.”
Koen Kennis, Antwerps schepen voor Mobiliteit: “Ik roep zoveel mogelijk verkeersdeelnemers op de TransMob-app te installeren. De gegevens die hiermee verzameld kunnen worden, leveren een schat aan informatie op. Met de data kan het mobiliteitsbeleid verder geoptimaliseerd worden. Als stad ijveren we immers al lang voor een mobiliteitskaart om multimodale verplaatsingen te vergemakkelijken.”
Het project TransMob kwam mede tot stand dankzij de financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen.
Ook verscheidene bedrijven en instellingen engageerden zich als partner bij het project: Athlon Car Lease, BAM, Becharged, GAPA, Kapsch CarrierCom, KULeuven, Magic view, Skidata, Stad Antwerpen, Traject, Touring en UGent.
Het VIM realiseert mobiliteitsoplossingen die het verkeer van personen en goederen in Vlaanderen duurzamer maken. Innovatie en rendement staan hierbij centraal. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden kunnen met hun projectideeën bij het VIM terecht voor expertise en contacten.