Het chemiebedrijf Evonik Industries heeft zijn nieuwe installatie voor de productie van Aquavi in Antwerpen opgestart. Het gaat om een nieuwe methioninetoepassing specifiek voor garnalen en andere schaaldieren. Evonik Industries is het vroegere Degussa.
„Met Aquavi Met-Met breiden we ons aanbod aan aminozuren voor de dierenvoeding uit met nog een specialiteit met grote meerwaarde voor onze klanten. We versterken hiermee opnieuw onze leidende positie op de markt en op technologisch vlak,“ zegt Reiner Beste, het hoofd van de divisie Evonik Nutrition and Care.
„Met Aquavi bieden we ook voor het kweken van garnalen en schaaldieren een kostenefficiënte en duurzame oplossing“, zegt Emmanuel Auer, hoofd van de Business Line Animal Nutrition bij Evonik. „In het licht van de groeiende wereldbevolking en beperkte beschikbaarheid van hulpbronnen lijkt dit ons toch van cruciaal belang.“
“Wij zijn er best trots op dat ons Duits moederbedrijf Antwerpen aangeduid heeft om het nieuwe voedingsadditief te gaan aanmaken”, zi woordvoerder Danny Erreweyaerts eerder tot Made in Antwerpen. “Het is effectief een van de eerste keren dat een nieuw product meteen in Antwerpen geproduceerd wordt. Dit duidt op het vertrouwen dat Evonik in ons heeft en dat is uiteraard mooi.”
Evonik Degussa Antwerpen is de opvolger van het vroegere Degussa Antwerpen. Degussa is onder het initiatief van zijn nieuwe aandeelhouder RAG helemaal omgeturnd tot wat nu Evonik is. Ook Antwerpen is die herstructurering gevolgd. Kennelijk niet zonder succes want ondertussen heeft het nieuwe concern uit Essen al enkele niet-onbelangrijke investeringsdossiers doorgeschoven naar zijn Antwerpse dochteronderneming aan de Scheldelaan.
Om de nieuwe productie-eenheid te bemannen en tevens voor de nodige vervangingsaanwervingen te zorgen heeft het chemiebedrijf ondertussen 20 extra werknemers geëngageerd.
In 2015 kwam reeds de helft van het wereldwijde verbruik aan vis, schaal- en schelpdieren uit de aquacultuur. Het vismeel dat als bron van proteïne bij het voeder wordt gemengd is voor de kwekers een significante kost. Door de toevoeging van aminozuren kan het aandeel vismeel in het voeder aanzienlijk dalen, zoals Evonik al in de sector van de viskwekerijen heeft aangetoond. Hiermee levert Evonik een belangrijke bijdrage aan een verbeterde (verhoogde) duurzaamheid en aan het behoud van de biodiversiteit.
Garnalen en schaaldieren hebben echter compleet andere voedingsgewoontes en spijsverteringsstelsel dan bijvoorbeeld vissen. Voor hen werd daarom Aquavi Met-Met ontwikkeld. Het is aanzienlijk minder oplosbaar in water dan DL-methionine en wordt niet zo vlug uit het voeder weggespoeld. In het spijsverteringsstelsel van garnalen wordt het dipeptide opgesplitst en het methonine staat op het juiste moment ter beschikking voor de proteïnesynthese. Voedertesten in vele landen wereldwijd toonden aan, dat met slechts 0,56 kilogram Aquavi Met-Met per 1.000 kilogram garnalenvoeder dezelfde groei bereikt wordt als met een kilo DL-methionine. Dit verhoogt de efficiëntie en duurzaamheid van de garnalenkwekerij.
Evonik beschikt over 60 jaar ervaring in de productie van essentiële aminozuren en biedt klanten in meer dan 100 landen wereldwijd oplossingen voor een efficiënte en duurzame dierenvoeding. Door de uitbreiding van het aanbod met innovatieve voedermiddeladditieven die de aminozuren overstijgen, wil Evonik een nog groter bijdrage aan de efficiëntie van dierenvoeding leveren en meerwaarde voor haar klanten creëren. De producten en services in het segment dierenvoeding spelen wereldwijd een sleutelrol bij de productie van gezonde en betaalbare voedermiddelen die bovendien de natuurlijke hulpbronnen ontzien en de ecologische voetafdruk verkleinen.
Evonik, het creatieve industrieconcern uit Duitsland, is één van de wereldmarktleiders in speciaalchemie en in de segmenten Nutrition & Care, Resource Efficiency en Performance Materials actief. Evonik profiteert in het bijzonder van haar innovatiekracht en haar geïntegreerde technologieplatformen. Meer dan 33.500 medewerkers behaalden in 2015 een omzet van ca. 13,5 miljard euro en een operationeel resultaat van ca. 2,47 miljard euro. Met 10 productie-eenheden en meer dan 1.000 medewerkers behoort Evonik Antwerpen tot de grootste vestigingen van het concern.