Afgedragen textiel krijgt tweede leven

missieIn zowat alle gemeentes vormen de 1300 rode containers van Wereld Missie Hulp (WMH) een vertrouwde aanblik. Vanuit Boechout wordt een hele internationale organisatie aangestuurd die oude kleren en schoenen een tweede leven geeft. 55% van het ingezamelde textiel wordt effectief opnieuw gedragen.

Volgens marktanalyses koopt elke Belg gemiddeld 50 stuks nieuwe kleren per jaar: hemden, broeken, vesten, schoenen en lakens. 70% daarvan wordt na verbruik weer selectief ingezameld.

Wereld Missie Hulp is bij vele scholen, gemeentelijke organisaties, sociale verenigingen en bedrijven een bekend fenomeen.  Het  WMH is in dit opzicht zoveel als een heuse steunbeer onder een sector die elk jaar 120.000 ton of 500.000 miljoen stuks oude kleren  en schoenen verwerkt. Volgens de federatie Coberec Textiles is ons land daarmee internationaal toonaangevend.

Een groot percentage van de ingezamelde goederen gaat bij WMH vanuit Boechout rechtstreeks naar ontwikkelingslanden waar de mensen de hemden, broeken of vesten opnieuw gaan gebruiken. Pakweg 20% van de ingezamelde goederen is van minder goede kwaliteit en wordt dan versneden tot poetslappen. Van 15% van het ingebrachte textiel kunnen enkel de vezels nog gerecupereerd worden. Volgens Coberec is in dit opzicht slechts 8% van het materiaal niet meer bruikbaar.

WMH is als organisatie gegroeid uit Oostpriesterhulp, een initiatief dat uitging van de paters Norbertijnen van Tongerlo en dat de kerken in het toenmalige communistische Oostblok ondersteunde. In 1986 werd Oostpriesterhulp opgesplitst in Kerk in Nood en in WMH. WMH werd daarbij gepositioneerd als een open organisatie die onder het label solidariteit ging samenwerken met iedereen die zich daarbij wilde engageren. Onder hen dus ook het bedrijfsleven. Zoals Schoenen Torfs bv. dat een project in Oeganda steunde.

De sector van de textielterugwinning wordt vandaag onderbouwd door vijf grote ondernemingen die met z’n allen 1000 mensen tewerkstellen. Het gaat dan vooral om laaggeschoolde werknemers die elders maar moeilijk een kans krijgen.