"Frut" als typisch Belgische souvenir

frutMag het de “frut” zijn van beenhouwer Peter Van de Weyer uit Kapellen, die typische boerenkop? Of de zilveren pin van Karen Carmeliet uit Reet? Het knoopjuweel van Ann Cox uit Antwerpen? Unizo kiest maandag uit tien genomineerde ambachtelijke producten het beste Belgische relatiegeschenk en de beste Belgische souvenir.

Het merendeel van de toeristen die ons land bezoeken keert naar huis terug met een beeldje van het Atomium of  van Manneke Pis. De meest verkochte souvenirs zijn vaak made in China. En dat terwijl er zo veel Belgische ambachtelijke ondernemers prachtige en authentieke producten maken die België minstens evenzeer symboliseren en bekend kunnen maken in het buitenland.

Daarnaast wisselen landgenoten heel wat relatiegeschenken uit in het buitenland. Dit zouden echte visitekaartjes van ons land moeten zijn, producten die tonen wat ons land in zijn mars heeft.

Daarom organiseert Unizo voor het tweede jaar de verkiezing ‘Belgian Beauties’. In deze verkiezing strijden ambachtelijke ondernemers om de titel van het beste Belgische souvenir en het beste Belgische relatiegeschenk. De inzendingen moesten aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals uniek zijn en Belgisch, handgemaakt en met een winkelwaarde van ongeveer 20 euro voor een souvenir en 100 euro voor het relatiegeschenk.

Het zijn dan ook de leden van Handmade in Belgium (HIB), het Unizo-authenticiteitslabel voor unieke en handgemaakte producten, die naar de award konden meedingen. Uit alle inzendingen selecteerde de jury 10 finalisten, van wie de producten te zien zullen zijn op de uitreiking tijdens de diplomatieke dagen op het Brusselse Egmontpaleis. De verkiezing zal dan ook bijgewoond worden door heel wat diplomaten.

Onder de tien finalisten is effectief ook het potje met frut van Peter Van de Weyer gekozen. Het gaat om ambachtelijk verwerkt vlees dat door de beenhouwer uit Kapellen mooi verpakt werd in een glazen potje. De grijze frut dient best opgediend met de ook al eigen geproduceerde mosterd van de slagerszaak.

Frut: een typisch Antwerpse naam voor wat elders in Vlaanderen kopvlees of boerenkop wordt genoemd. Voor frut worden varkenskoppen en –poten langzaam gaar gekookt. Vervolgens wordt het vlees gemalen, gemengd met de bouillon en gekruid met zout, peper en muskaatnoot. De zwoerd wordt toegevoegd voor de stevigheid, de hoeveelheid hangt echter af van het seizoen: hoe kouder het weer, hoe minder zwoerd. De grijze “frut” van slager Van de Weyer heeft een fijne vlezige structuur, een beetje tussen rillettes en kop, en een uitgesproken smaak van vlees en muskaatnoot.  (Omdat nogal wat beenhouwers hun frut verpakten in oude kranten kreeg Gazet van Antwerpen er destijds zijn bijnaam, de frut door.)

Onder de drie uitgezochte Antwerpse producten zijn verder ook de zilveren pin/broche met de Belgische driekleur van Karen Carmeliet en het glazen knoopjuweel van Ann Cox uit Antwerpen. Alle drie genomineerde producten zijn effectief HIB, Handmade in Belgium.

Foto: Peter Van de Weyer en zijn echtgenote.