De Agora Groep uit Kontich belevert zijn vestigingen in Zuid-Frankrijk vanuit …. Nederland. Het gaat erom de files in en om Antwerpen te omzeilen. De totaalaanbieder voor professionele floristen en tuincentra overweegt ook nachttransporten. Waarmee het groeibedrijf de mobiliteitsproblematiek als een van zijn grootste uitdagingen naar de toekomst toe bekijkt.
De tweede generatie Van Turnhout werkt aan een heel nieuw concept om het bedrijf van vader Marc Van Turnhout mee te positioneren in de snelle internationale marktontwikkelingen. Het gaat daarbij ook om e-commerce. De tijden dat het bedrijf zich enkel als groothandel kon aandienen lijken voor goed voorbij. De e-shop is de laatste jaren enorm gegroeid en wordt vandaag gezien als een extra filiaal binnen de groep.
De Agora Groep is gebouwd op een meeslepend verhaal. Vander Marc Van Turnhout begon uitgerekend in 1981 met de verkoop van de azalea’s die zijn ouders kweekten. Hij reed er met een vrachtwagen mee langs de bloemisten in de streek. Toen het magazijn te klein werd verhuisde de firma naar de Keizershoek in Kontich. Vandaar uit ging het heel snel. Met zes cash and carry filialen in België, 20 in Frankrijk en aankoopbedrijven in Nederland, Frankrijk en Italië bedient de Agora Groep een groot gedeelte van West-Europa. Vandaar ook de wurgende mobiliteitsproblematiek. De bloemen die aangekocht worden moeten ten laatste overmorgen de deur uit zijn. Bij planten is doorlooptijd hooguit één week. Het komt er dus op aan de trucks vlot op hun internationale bestemmingen te krijgen. Wat vandaag flink wat wanhoop uitlokt. Zeker in en om Antwerpen.
De redactie van het blad Ondernemers schreef het verhaal van de Van Turnhouts uit in haar laatste editie. Het blad ging na hoe de vier kinderen Van Turnhout, Katrien, Ellen, Jolien en Nick het bedrijf van hun onverwacht overleden vader samen met hun moeder Gert Nagels vast in de sporen zetten en verder uitbouwden. Katrien is daarbij verantwoordelijk voor het transport en een Belgisch filiaal, Ellen is algemeen directeur voor België en Frankrijk. Jolien doet eveneens Frankrijk en wordt daarbij bijgestaan door Herman Van Goethem. Nick is verantwoordelijk voor de aankoop in Nederland.
Volgens de Van Turnhouts ligt de sterkte van hun bedrijf in de samenwerking die ze onder elkaar opgebouwd hebben. Ze vullen elkaar complementair aan, stelt Jolien. Bart Gyselen fungeert als financieel directeur.
Een buitenbeentje binnen de groep is Avalane dat bloemen vriesdroogt. Avalane wordt nog altijd aangestuurd door moeder Gerd Nagels die haar productnaam “Belle d’Avalane” exporteert tot in Japan en Saudi-Arabië.
Herman Van Goethem en Patrick Merckx namen in opdracht van de familie Van Turnhout deel aan de tech-missie die Voka -Kamer van Koophandel onlangs organiseerde naar de Amerikaanse Silicon Valley. Ze werden er geconfronteerd met het “conceptueel denken van het Amerikaanse bedrijfsleven. “Silicon Valley is geen zuiver it-verhaal maar een businessconcept”, concludeerden ze er. “Het gaat erom door middel van de nieuwe technologie beter in te spelen op de wensen en noden van de klanten. Technologie is daarbij een middel, geen doel,” stellen ze in Ondernemen.