EREA zet sterk in op energiezuinigheid

verdraaidtochnogDe industrie heeft nood aan meer en beter geschoolde arbeidskrachten. De ondernemingen kunnen weliswaar een beroep doen op tegemoetkomingen bij de opleiding van mensen maar dat blijft een zware inspanning voor kleine ondernemingen. Jeroen Goetschalckx en Herman Nollet van transformatorenproducent EREA in Wijnegem werken keihard om in te spelen op de continue marktveranderingen. Ze zetten nu volop in op energiezuinigheid.

EREA heeft een naam als een klok. Het transformatorenbedrijf is meer dan 80 jaar op de markt en is erin geslaagd om zich voortdurend aan te passen. De producent van radio’s en componenten van 1933 is vandaag een van de grootste producenten van transformatoren in het laagspanningssegment. Een en ander ging niet altijd vanzelf. Het bedrijf heeft verscheidene moeilijke periodes doorgemaakt, stond ook vaak aan de rand van de afgrond. In 2013 leek de neergang niet meer te stoppen. Jeroen Goetschalckx en Herman Nollet bleven evenwel geloven in de technologische capaciteiten van het bedrijf en werden na een management buy-out eigenaar van EREA.

In een breed interview met het blad Ondernemers van Voka tekenen beide bedrijfsleiders hun langetermijnstrategie uit. Ze zetten daarbij veel op het partnership met hun klanten. Waarbij het erom gaat samen met de klanten aan het bureau mee te denken en een oplossing te vinden voor de gestelde problemen. In dit opzicht zijn ook de snelle levertijden en de stockagefaciliteiten bepalend. “Wij zijn de bol.com van de transformatorenmarkt,” zegt Herman Nollet. EREA maakt bovendien 95% van zijn productenaanbod in de eigen fabriek. Het gaat dan zowel om standaardproducten als om maatwerk.

De slagkracht van EREA ligt vandaag in energiezuinigheid. Bij de overname van het bedrijf werd de naam EREA in dit opzicht veranderd in EREA Energy Engineering. Energie efficiënte transformatoren kunnen veel geld doen besparen. Hoe beter de transformator in dit opzicht gebouwd, hoe minder energie verlies.

EREA tekende verleden jaar voor een omzet van 4,3 miljoen euro. Het bedrijf stelt 27 mensen tewerk. Waarbij de twee ondernemers hun bezorgdheid niet weg steken om de nood aan meer en beter geschoolde werknemers. “Daar bovenop zitten we met een zeer rigide arbeidsmarkt”, stellen ze aan de redactie van Ondernemers. “Eenmaal de eerste vijf jaar voorbij veranderen nog slechts weinig mensen van werkgever. Tenzij ze ertoe gedwongen worden. Ze zijn als het ware gebiologeerd door de eventuele opzegpremie die ze kunnen krijgen. (-). Conclusie: neen, ondernemen is zeker niet makkelijk.”