Quality by Design (QbD) heeft een nieuw Technology Transfer Framework gelanceerd. Het bedrijf rond Bart Van Acker stelt met zijn framework farmaceutische bedrijven in staat de overdracht van kennis, vaardigheden, technologieën en methoden op een efficiënte en snelle manier te organiseren, terwijl zij voldoen aan alle geldende wet- en regelgevingen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van publieke informatie, templates en standaardmethodologieën gebaseerd op de jarenlange ervaring van QbD met kwaliteitsbeheer voor diverse projecten en bedrijven binnen de farma.
Quality by Design (QbD) uit Wilrijk levert consultancydiensten aan bedrijven in de farmaceutische, biotechnische en cosmeticasector. Met zijn jarenlange ervaring helpt QbD deze bedrijven bij de opzet en verbetering van kwaliteitsbeheer, en daarmee bij een optimale validatie van producten en processen. Hiervoor heeft QbD 65 specialisten op het gebied van validatie, technologieoverdracht en kwaliteitscontrole in dienst. Het bedrijf werkt vooral in België en Nederland, en mag zowel kleine, innovatieve bedrijven als invloedrijke, wereldwijde ondernemingen tot zijn clientèle rekenen. Klanten van QbD zijn onder andere Alcon, DSM, Genzyme, , Janssen Pharmaceutica, Labo Wolfs, MSD, Multipharma, Pfizer, Pronails, UZA en Wase Werkplaats.
Met het nieuwe framework komt QbD tegemoet aan de recente groei van het aantal technology transfer-projecten in de farmaceutische industrie. Martijn Reniers, Managing Partner bij Quality by Design: “Het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe medicijnen is een kostbaar en tijdrovend proces. Bedrijven besteden daarom steeds vaker onderdelen van dit proces uit aan andere producenten. Bij dit soort veranderingen is een heldere, betrouwbare kennisoverdracht tussen de betrokken partijen van groot belang, maar veel farmaceutische bedrijven hanteren hiervoor nog geen vaste aanpak. Het Technology Transfer Framework biedt een universele methode van overdracht, waarbij iedereen dezelfde taal spreekt.”
Het framework is volledig ingericht op de strenge en typische regelgevingen binnen de farmaceutische sector. Met kleine aanpassingen is het framework echter ook te gebruiken in andere gereguleerde industrieën, zoals de voedingsmiddelen- of cosmetica-industrie. De grootste voordelen van het framework voor klanten zijn de kostenbesparing op projecten door een kortere doorlooptijd en het sneller op de markt brengen van producten. Bedrijven die het framework voor meerdere projecten binnen de organisatie gebruiken, zijn bovendien in staat lessons learned uit eerdere projecten in nieuwe werkzaamheden te incorporeren.
Klanten kiezen zelf – afhankelijk van hun project – welke onderdelen van het framework zij inzetten om hun technology transfer te optimaliseren.
Bart Van Acker was eerder al actief bij een IT-consultancybedrijf waar hij mee kwaliteitsrisico’s bij farmaceutische, biotechnologische en cosmetische ondernemingen evalueerde. In 2011 nam hij het initiatief in handen en zette met Quality by Design (QbD) in Wilrijk zijn eigen bedrijf op.