Het Duitse chemiebedrijf Lanxess en Saudi Aramco zetten samen een joint venture op voor de productie van synthetisch rubber. Daarmee krijgt ook Lanxess Rubber in Zwijndrecht nieuwe perspectieven. De markt voor synthetisch rubber wordt geconfronteerd met een sterke overcapaciteit. De joint venture moet Lanxess Rubber en de 19 andere rubberfabrieken van Lanxess op termijn de aanvoer van grondstoffen garanderen.
De joint venture tussen Lanxess en Saudi Aramco heeft flink wat commoties losgeslagen in de chemiewereld. De samenwerking tussen de grootste producent van olie en energie ter wereld en de grootste producent van synthetisch rubber verlegt hoe dan ook de grenzen. Volgens topman Zachert “creëert de joint venture meteen één van ‘s werelds best gepositioneerde rubberondernemingen. Op die manier keert Lanxess veel vroeger dan verwacht terug naar het groeipad”.
Lanxess en de Saudi’s zullen elk 50% in de joint venture aanhouden. De jaarlijkse omzet voor 2014 wordt voor de nieuwe groep op zowat drie miljard geschat. Saudi Aramco zal zowat 1,2 miljard euro in cash betalen voor zijn 50 procent deel, na vermindering van schulden en andere financiële passiva. De totaalwaarde van de joint venture wordt op 2,75 miljard euro geschat.
De transactie moet nog de goedkeuring van de antitrustautoriteiten krijgen, wat in de eerste helft van 2016 wordt verwacht.
Lanxess brengt zijn synthetisch rubber business onder in de nieuwe joint venture. Het omvat de business units Tire & Specialty Rubbers (TSR) en High Performance Elastomers (HPE), hun 20 productiefaciliteiten in negen landen en zowat 3.700 werknemers met verder nog ondersteunend personeel. De hoog performante rubbers van Lanxess worden vooral gebruikt in de productie van banden en technische toepassingen zoals slangen, riemen en dichtingen.
De belangrijkste klanten zitten in de auto- en bandenindustrie, maar de producten worden ook gebruikt in de bouwsector en door olie- en gasmaatschappijen.
Op middellange termijn zal Saudi Aramco de joint venture voorzien van een competitieve en betrouwbare toegang tot strategische grondstoffen.
“Deze alliantie zal onze rubber business een bijzonder sterke concurrentiële positie geven en de best mogelijke toekomstperspectieven”, zei ceo Matthias Zachert van Lanxess. “Samen kunnen wij in de toekomst synthetisch rubber maken in een geïntegreerde waardeketen vanaf het olieveld tot het eindproduct, waarmee we één van de best gepositioneerde leveranciers worden op de wereldmarkt. Op deze manier kunnen we onze klanten een nog grotere betrouwbaarheid bieden dan vroeger”.
Abdulrahman Al-Wuhaib, Senior Vice President Downstream, Saudi Aramco: “Met deze joint-venture overeenkomst investeren wij in de capaciteit van wereldklasse synthetisch rubber en elastomeer producten, die al geleverd worden aan tal van ’s werelds grootste fabrikanten van banden en auto-onderdelen. Naast het creëren van een nieuwe inkomstenstroom voor Saudi Aramco zal deze overeenkomst de economische groei en diversificatiemogelijkheden stimuleren voor het Koninkrijk Saudi-Arabië en het Midden-Oosten. En dit in hoge volume sectoren, zoals de fabricatie van banden en auto-onderdelen met een hogere marge en chemische producten met toegevoegde waarde.”
De nieuwe joint venture zal gemanaged worden door een holding met hoofdzetel in Nederland. De ceo zal aangeduid worden door Lanxess, de CFO door Aramco Overseas Company.
Met de oprichting van deze joint venture implementeert LANXESS de derde stap in zijn driefasig reorganisatieprogramma. “We hebben een volledig nieuw strategisch startpunt uitgebouwd voor onze onderneming in zowat één jaar tijd”, zegt Zachert. “Niet alleen hebben we onze administratieve functies gestroomlijnd en tal van onze productiestructuren en processen efficiënter gemaakt. Maar met deze joint venture in de rubber business realiseren we de belangrijkste fase van onze reorganisatie – met de best mogelijke partner en binnen een zeer korte tijd. De hierbij bekomen financiële ruimte zal ons toelaten sneller dan verwacht terug te keren naar groei.”
Lanxess zal uit deze transactie zowat 400 miljoen euro investeren in de groei van de goed gepositioneerde en minder cyclische segmenten Advanced Intermediates en Performance Chemicals. Nog eens 400 miljoen euro komt in aanmerking voor een verdere vermindering van de financiële schuldpositie en zowat 200 miljoen euro staat gepland voor het terugkopen van aandelen.
Lanxess is een specialist op het gebied van speciaalchemie, had in 2014 een omzet van 8,0 miljard euro en telt momenteel circa 16.300 personeelsleden in 29 landen. Het bedrijf is wereldwijd aanwezig in 52 productievestigingen. De kernactiviteit is de ontwikkeling, vervaardiging en de verkoop van kunststoffen, rubbers, halffabricaten en chemische specialiteiten.
Lanxess Rubber in Zwijndrecht wordt mee opgenomen in de nieuwe structuur. De onzekerheden die al geruime tijd boven de Antwerpse fabriek hingen worden daarmee voor een stuk opgeheven. De markt voor synthetische rubber zit opgescheept met zowat 20% aan overcapaciteit. Daardoor lag ook Lanxess Rubber al geruime tijd onder druk. In de opmaak van de joint venture zullen allicht ook nieuwe perspectieven gevonden worden.
Lanxess runt ook nog fabrieken in Kallo en Lillo. Die blijven evenwel helemaal functioneren binnen de groep.