Travaq brengt jobstudenten aan

jobstudentjesIn 2013 waren maar liefst 456.930 jobstudenten aan de slag in België, een absoluut record. Dit betekent dat 86% van de jongeren tussen 15 en 25 jaar een studentenjob uitoefende. Uit recent onderzoek door studenten van de Thomas More Hogeschool blijkt echter dat slechts 23% van de Belgische studenten (matig) tevreden is met zijn of haar bijverdienste.

Ondanks het feit dat de jobinhoud het tweede belangrijkste selectiecriterium is, blijft het te vaak bij ‘extra geld verdienen’. Zelden brengt de studentenjob in kwestie iets bij tot de ontwikkeling van de student. Driekwart van de Belgische ondernemers geeft dan weer aan graag beroep te willen doen op jobstudenten. Dat blijkt uit een rondvraag van Unizo. De ondernemersorganisatie geeft ook aan dat een groot aantal ondernemers studentenarbeid als een potentieel kanaal voor rekrutering bestempelen.

In studentenjobs schuilt een zeer groot potentieel, zowel naar studenten toe als naar werkgevers. Dat hebben ze alvast begrepen bij het interminkantoor Vivaldis dat binnen de organisatie het netwerk Travaq opgezet heeft. Travaq bekijkt studentenarbeid op een nieuwe manier en ontwikkelde een platform waar studenten en bedrijven elkaar kunnen vinden om tot een ‘ideale match’ te komen, met een sleutelrol voor de studenten zelf. Travaq wil studentenjobs meer inhoud geven door ze – via de matchmakers – te koppelen aan interesses, competenties en / of studies van studenten.

Wie een studentenjob kan uitoefenen die op zijn of haar lijf geschreven staat, doet nuttige ervaring op en kan zich verheugen op interessante referenties. Op die manier worden studenten klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Bovendien kunnen studenten op die manier zekerheid krijgen over hun studiekeuze. Niets dan voordelen dus als je op de juiste werkplek terechtkomt. Jongeren met een studentenjob in het verlengde van hun hobby, zoeken de kwalitatieve invulling dan weer op een ander niveau. Zo wordt werken veel meer dan alleen werken.

Om de juiste persoon in contact te brengen met de juiste job, zet Travaq een netwerk van matchmakers in. Dat zijn koppelaars, die bovendien zelf ook (ondernemend) student zijn. Ze begrijpen perfect wat een student  zoekt in een job, en hoe of waar ze dat liefst doen – ze bevinden zich immers in dezelfde leefwereld. Matchmakers zijn dan ook de ambassadeurs en de uithangborden van Travaq.

.
Het inzetten van matchmakers ligt in de lijn met het groeiend belang van  netwerken in onze samenleving. Travaq creëert een economisch netwerk dat verbindingen maakt buiten de gangbare hiërarchische wegen om. Jobstudent en werkgever vinden elkaar als het ware in een netwerk dat door de student-matchmaker gecreëerd wordt. Travaq zorgt voor de coaching en de opvolging, maar de matchmakers bepalen zelf hoe ze hun netwerk uitbouwen of aanwenden.

“Met Travaq en haar matchmakers benaderen we de arbeidsmarkt op een nieuwe manier,” geeft Werner Viaene, Business Manager van Travaq, aan. “Matchmakers zijn de ambassadeurs van ons project. Zij staan het dichtst bij de studenten en kennen de studentenwereld het best. Jobstudenten die hun werk waarderen en er een uitdaging in vinden, dat is de toekomst! We hebben de eerste selecties en opleidingen achter de rug, en zijn verheugd over het enthousiasme en de ondernemingsdrang van deze jongeren. Nu is het, mits onze coaching, aan hen en alle jobstudenten om te bewijzen dat ze een meerwaarde voor bedrijven kunnen creëren.”

De functie van matchmakers is dubbel, want ze werken ook in omgekeerde richting. “Matchmakers gaan persoonlijk op bezoek bij bedrijven om te polsen naar interessante posities of samenwerkingsmogelijkheden. Ze worden gestimuleerd om hier een eigen strategie over te ontwikkelen en te ondernemen. Zo is de cirkel rond.”, licht Werner Viaene toe.

Bedrijven kunnen heel wat voordelen ondervinden aan Travaq. Een jobstudent via Travaq aannemen, houdt immers een minimum aan risico’s in. Zowel voor het bedrijf als voor de student. Travaq is gespecialiseerd in sociale wetgeving en zorgt voor alle overeenkomsten en andere administratie. Daarnaast toont Travaq hoe je in een flexibele arbeidsregeling studenten optimaal kunt inzetten als teamgenoot van de vaste werknemers. Dit zal Travaq doen aan de hand van begeleiding en specifieke opleidingen.

Zolang een jobstudent niet langer dan 50 dagen werkt per kalenderjaar, heeft hij recht op verminderde sociale bijdrage. Tijdens deze 50 dagen moet de student 2,71% op zijn brutoloon afgeven aan solidariteitsbijdrage. De werkgever van zijn kant betaalt 5.42% werkgeversbijdrage.

De universiteiten en hogescholen van Antwerpen, Leuven en Gent bijten de spits af en hebben bijna in elke campus een matchmaker ter beschikking.