Na de uitval van verscheidene kerncentrales wordt de vrees voor een koude winter pas echt reëel. Indien België effectief zonder stroom valt zijn de gevolgen haast niet te overzien. In Zoersel hebben ze alvast een werkbaar alternatief achter de hand. Het bedrijf Actility Benelux zet daarbij in op energieflexibiliteit. In het snel inschakelen van noodgroepen is 1200 MW aan vermogen beschikbaar. Het komt er enkel op aan ze in zogenaamde machine-to-machine communicatie in te schakelen.
Actility Benelux is gespecialiseerd in energieflexibiliteit. Het bedrijf biedt advies aan alle actoren in de energiemarkt. Daarbij worden zowel de productie, de opslag als het verbruik aan stroom of gas
aangepakt. Het gaat daarbij niet enkel om een kostenreducctie. Bijkomende doelstellingen zijn de integratie van hernieuwbare energie en de vermindering van CO2-uitstoot. Actility Benelux werkt in dit opzicht mee met Smart grid Flanders, een overheidsinitiatief om de energiemarkten te hervormen.
Actility Benelux werd twee jaar geleden opgezet door vier ingenieurs. Pierre Verbruggen, Joeri Uyttendaele, Cedric De Jonghe en Ivo Van Vaerenbergh (vice-president) hebben knowhow en expertise uit de energie- en telecomsector bijeengebracht.
De initiatiefnemer is Pierre Verbruggen (oprichter van Unisource Belgium, later KPN België), een ervaren manager uit de telecomsector. Samen met de telecom consultant Joeri Uyttendaele (ex-Nortel, ex-British Telecom,..) en de energie- en waterspecialist Ivo Van Vaerenbergh richtten ze het bedrijf Enerflexy NV op. Kort erna vervoegt de energie-expert Cedric de Jonghe het drietal . Eind december 2013 wordt de naam veranderd in Actility Benelux in een 50/50 joint venture met Actility, sinds een drietal jaren in Frankrijk marktleider in Demand Response (DR), M2M en Internet of Things.
Pierre Verbruggen kent het succesvol management van Actility vanuit zijn periode bij Netcentrex.
De combinatie van telefonie en energie kan volgens de ingenieurs van Actility Benelux de gevreesde stroomuitval opvangen. Als onderdeel van een noodplan bestaat de optie om verbruikers arbitrair af te schakelen. Als mogelijk en onmiddellijk haalbaar alternatief stelt Actility Benelux voor om de beschikbare noodgroepen in België te activeren om een stroomuitval te vermijden.
De noodgroepen staan zowel bij ziekenhuizen, datacenters als bij ondernemingen of overheidsdiensten voor het opvangen van kritische toepassingen. Dit betekent een enorm onbenut potentieel aan noodvermogenproductie, dat door Bavo De Man van SDM-Engineering, expert in stuursystemen voor elektrische stroomopwekking, ingeschat wordt op 1200 MW, vergelijkbaar met het vermogen van de grootste nucleaire reactoren in België.
Sommige noodgroepen leveren vandaag reeds reserves aan Elia als systeemdienst om grote onevenwichten op te vangen. Hiervoor werken ze samen met Actility Benelux als aggregator die verschillende noodgroepen tegelijk kan activeren vanop opstand. Dit blijkt een efficiënte bron van reservevermogen, die daarenboven zeer snel kan reageren in noodsituaties. Op donderdag 13 februari 2014 werden deze reserves ook al geactiveerd kort na de uitval van nucleaire reactor Doel 1.
In België zijn verschillende ziekenhuizen met succes aangesloten op dit systeem. De ziekenhuizen krijgen hiervoor een interessante vergoeding. In principe kan elk bedrijf of overheidsinstelling voorzien van noodgroepen hiervan gebruik maken.
Actility zet smart energy management in met oog op bevoorradingszekerheid. Het bedrijf levert in dit opzicht optimale sturingen van energieproductie en –verbruik. “Deze geavanceerde technologie, genaamd SmartDR®, stelt netgebruikers in staat om ook noodgeneratoren automatisch aan te sturen”, zegt Cedric De Jonge. “De oplossing is ontworpen voor het optimaliseren van energiebehoeften en kan ook ingezet worden met het oog op het vermijden van een black-out. Dit is een efficiënte oplossing aangezien investeringen in noodvermogeninstallaties reeds gedaan zijn er via de automatische aansturing geen extra personeelskosten aan verbonden zijn.”