Denen nemen sigarenproducent Verellen over

verellenSigarenproducent Verellen uit Wuustwezel wordt overgenomen door de Scandinavian Tobacco Group. Daarmee komen de Gold-cigarillo’s in buitenlandse handen. De familie Verellen, de producent van Oud Antwerpen/Vieil Anvers geeft het daarmee na 140 jaar op.

Verellen is een familiebedrijf dat vandaag aan de vijfde generatie toe was. Théophiel Verellen zette in 1868 zijn eigen tabaksnijderij op in Antwerpen en had daarmee veel succes. Hij lanceerde het merk Oud Antwerpen/Vieil Anvers en had daar mede in de sfeer van de Wereldtentoonstelling van enorm veel succes mee. De verkoop ging in stijgende lijn. (Het merk is ondertussen van de markt gehaald).

In die mate dat in 1905 uitgeweken werd naar Wuustwezel waar een nieuwe fabriek gebouwd werd. Zeker in de jaren voor de eerste wereldoorlog ging het Verellen echt voor de wind. Er werkten toen meer dan 500 mensen in de sigarenfabriek.

Ook na de tweede wereldoorlog ging het uitstekend. De economische heropleving zorgde voor een sterke vraag naar sigaren en cigarillo’s.

Het management was sinds 1993 in handen van de vijfde generatie: Erik Verellen stuurde de productie aan, Frank Verellen was commercieel verantwoordelijk. Verellen tekende verleden jaar nog voor een omzet van 33 miljoen euro en produceerde zowat 200 miljoen sigaren. Er werken nog altijd zo’n 140 mensen, vooral vrouwen.

Tot de bekenste merken van het bedrijf behoren naast Gold ook Bonito, Palm, Paradise, Poncho, Brevas enz.

Scandinavian Tobacco Group (STG) doet met de overname van Verellen een goede zaak. Het Deense concern versterkt er zijn marktpositie in Europa mee. STG was overigens voorheen al een van de grootste sigarenmakers en fabrikant van pijptabak. Het concern stelt zo’n 10.000 mensen tewerk en realiseerde vorig jaar een omzet van 5,92 miljard Deense kronen

De familie Verellen kreeg al wel vaker kandidaat-overnemers over de vloer. Ze kregen evenwel de deur op de neus. ‘Wat moet je met een berg geld?’, vroeg Frank Verellen zich drie jaar geleden( al af in een interview met de krant De Tijd. ‘Wij zijn gepassioneerd door sigaren.’ De netelige opvolgingsvraag drong zich evenwel al op. ‘We kunnen onze kinderen geen riante toekomst bieden. En geen werkzekerheid tot hun 65ste’, zei Erik Verellen toen tot De Tijd.

De Deense overnemer garandeert de 140 personeelsleden hun job. Dezelfde groep runt voerigens ook nog een fabriek in Lummen.